Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akelius om slopade affären: ”Om de inte vill förbättra barnens villkor så ska jag inte tvinga dem”. Foto: TT/SVT

Roger Akelius om stoppade affären: ”Väldigt förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Roger Akelius stoppade köp av skolkoncernen Academedia har väckt stor uppståndelse i veckan. Nu kommenterar han affären i SVT:s Aktuellt.

– Vill inte de förbättra barnens villkor, då ska jag inte tvinga dem på något sätt, säger han.

Nyheten om mångmiljardärens köp möttes av kritik från storägare och Academedias aktie störtdök i veckan. Anledningen var Roger Akelius planer för skolkoncernen.

Bland annat uppgav han att aktieutdelningarna skulle upphöra och att elevgrupperna skulle minska. Planen fick Mellby Gård, som äger knapp fjärdedel av Academedias aktier, att stoppa affären.

– Mellby Gård tog illa upp för att en del aktieägare klagat på affären, därför att jag i första hand ville prioritera barnen framför aktieägarna, säger Roger Akelius.

”Ville reta upp etablissemanget”

Det är inte säkert att det hade blivit så mycket av Roger Akelius planer för Academedia om köpet hade blivit av och vissa bedömare tror att utspelet kan ha haft helt andra motiv.

– Jag tror att han vill reta upp etablissemanget faktiskt. Det var nog ingen av de som var med på den här affären som hade föreställt sig hur långt han skulle gå i sin argumentation, säger SVT:s reporter Kristina Lagerström i Aktuellt.

Hör reporter Kristina Lagerström om ”ägarcirkusen” i Academedia i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför sprack Akelius-affären – hör reporter Kristina Lagerström om ”ägarcirkusen” i Academedia. Foto: Tilda Lindén/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.