Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Redan annekteringen av Krim 2014 var oacceptabel, men ingen brydde sig då, menar Ian Bremmer, statsvetare och geopolitisk expert. Foto: SVT/Max Vetrov/AP

Statsvetaren: Ukraina kommer inte att kunna återta de ockuperade territorierna

Publicerad

Ukrainarna kommer inte att kunna återta de territorier som Ryssland har ockuperat. Den bedömningen gör Ian Bremmer, statsvetare och expert på global säkerhetspolitik, i SVT:s Agenda.

– I själva verket är det möjligt att de kan förlora ytterligare territorium.

Framtidsutsikterna för Ukrainas möjligheter att gå ur kriget med samma landsgränser som innan kriget är dystra om man frågar Bremmer. Han menar att Ukraina givetvis borde få tillbaka sitt territorium som Ryssland i dag ockuperar, men att det i realiteten inte kan bli så.

– Jag har inte den här konversationen på ett glatt sätt.

Kriget i Ukraina

Bremmer, som grundat tankesmedjan Eurasia Group med fokus på politiska risker och författat ett flertal böcker på ämnet, menar samtidigt att scenariot inte vore någon vinst för Ryssland trots de territoriella vinsterna.

– Finland och Sverige går med i Nato – det är inte en vinst för Ryssland. Miljontals ukrainare som kommer att hata Ryssland för alltid är inte en vinst.

– Men det är såklart en hemsk tragedi för Ukraina.

Ian Bremmer menar att den riktiga frågan nu är hur världen ska hantera Ukrainas framtid.

– Kan Ukraina ges starka säkerhetsgarantier för det territorium som inte ockuperas, kan de bli medlemmar i Nato? Kan vi fortsätta förse dem med pengar för att bygga upp landet?

– Det här är viktiga frågor för framtidens Ukraina och Europa.

”Ukraina hjälps inte av spådomar”

Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) var nyligen i Ukraina för att överlämna en rapport om miljökonsekvenserna av kriget till Zelenskyj. Hon ställer sig kritisk mot det Ian Bremmer säger.

– Ukraina är inte hjälpt vare sig av spådomar eller gissningar.

Hon menar att världen måste vidta åtgärder för att hjälpa Ukraina att försvara sig och också själva kunna besluta om sin framtid.

– Det här är ju inte ödesavgjort utan det här är någonting som vi kan påverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet