News55

Svenskar fick lägenhet på Gran Canaria ockuperad – får inte kasta ut okänd man

Här är prischocken som drabbar svenska turister
Arkivbild: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

En okänd man bröt sig in i lägenhet på Gran Canaria när familjen var hemma i Sverige. De kan inte kasta ut honom innan beslut i domstol – men måste fortsätta betala hyra, el och vatten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i november som familjen fick ett samtal från Kanarieöarna om att en okänd man hade brutit sig in och flyttat in i deras semesterboende. Han hade även bytt lås och satt upp en övervakningskamera, enligt SVT Nyheter.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Hemma i Hamburgsund kunde Agneta Torberntsson och hennes 89-årige pappa som är ägare till lägenheten inte göra mer än att vänta.

– Utan ett domstolsbeslut kan man som ägare inte göra något. Hade vi tagit saken i egna händer kunde vi blivit åtalade istället, säger hon till SVT.

Fick bo på hotell

Hittills har den svenska familjen fått lägga ut över 100 000 kronor för advokat och andra omkostnader sedan lägenheten blev ockuperad. De kan inte heller, enligt spansk lag, stänga av vatten eller el utan måste varje månad betala det som ockupanten förbrukar.

Deras ärende skulle prövas i domstol på Gran Canaria och både Agneta Torberntsson, hennes man och pappa åkte ned för att närvara vid rättegången. Ockupanten lämnade dock in ett överklagande och förhandlingen sköts upp på obestämd tid.

– Det känns oerhört märkligt att vi får ta in på hotell medan ockupanten bor i lägenheten som ägs av pappa sedan nio år, säger Agneta Torberntsson till SVT.

ANNONS

Familjen fick ytterligare en överraskning när de kom till Gran Canaria då det visade sig att ockupanten även hyrt ut deras lägenhet via Airbnb.

– Så det fanns en person till som ansåg sig ha rätt att bo i den. Jag vet faktiskt inte ens vad jag ska säga, säger Agneta Torberntsson.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

ANNONS
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS