Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Netflix

Alexej Manvelov i Netflix nya serie ”Department Q”

Jussi Adler-Olsens ”Avdelning Q” blir Netflix-serie. 

I en av huvudrollerna: svenska skådespelaren Alexej Manvelov. 

Alexej Manvelov gör en av huvudrollerna i Netflix ”Department Q”.
Foto: Jakob Sandell / Netflix

Jussi Adler-Olsens bokserie ”Avdelning Q” filmatiseras igen. 

Netflix har sedan tidigare bekräftat att en första säsong på åtta avsnitt ska spelas in. Nu har inspelningen börjat i Edinburgh.

Serien har fått titel ”Department Q” och Scott Frank, mest känd som mannen bakom ”The Queen’s gambit”, är huvudförfattare och regisserar de två första avsnitten. 

Matthew Goode spelar huvudrollen som Carl Morck, medan Alexej Manvelov gör en av seriens bärande roller som Akram Salim. 

I ett pressmeddelande går att läsa att Manvelovs rollfigur jobbade som polis i Syrien när inbördeskriget bröt ut. Med sin familj flydde han till Europa. I Storbritannien får Akram inte jobb som polis, men till sist som Carl Morks assistent. 

Vidare: ”I takt med att serien pågår inser Carl Morck att han har underskattat Akram”. 

Matthew Goode.
Foto: Netflix

De är med i ”Department Q” på Netflix

På seriens rollista hittas även Chloe Pirrie, Kelly Macdonald, Leah Byrne samt Mark Bonnar, Shirley Henderson, Jamie Sives och Kate Dickie. 

”Department Q” produceras av Left Bank Pictures. Manusförfattare är Chandni Lakhani, Stephen Greenhorn och Colette Kane. 

Jussi Adler-Olsens fyra första böcker i ”Avdelning Q” har tidigare filmatiserats med Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares och Johanne Louise Schmidt i huvudrollerna. Därefter kom ytterligare en film, ”Marcoeffekten”, då med Ulrich Thomsen som Carl Mørck. 

I februari hade ”Den gränslöse” dansk biopremiär. Filmen är baserad på Adler-Olsens roman med samma titel. På rollistan finns Hedda Stiernstedt. 

Ännu finns inget premiärdatum för ”Department Q” på Netflix. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.