Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Man dog efter att hästar skenat – åtal skärps

    20 feb 10.17
    Erik Bergin

    Den 55-åriga man som misstänks för brott i samband med att hästar skenade på Djurgården i Stockholm förra året åtalas nu även för grovt vållande till annans död, meddelar Åklagarmyndigheten. En person i 70-årsåldern skadads så svårt att han senare avled, vilket är grunden för den nya åtalspunkten. Åklagaren yrkar även på ett höjt skadestånd för 55-åringen från 400 000 till 1 miljon kronor. Rättegång i målet är planerad till april.

Senaste nyheterna
  • TT
    17.19

    Intensivt sökande efter överlevande i husras

    Hoppet minskar att finna överlevande i ruinerna efter den byggnad som i måndags rasade samman i staden George i Sydafrika. Omfattande räddningsinsatser pågick på onsdagen efter att ett tiotal personer rapporterats saknade.

    Minst sju personer hade bekräftats döda på onsdagen. Ett 30-tal av de 75 byggnadsarbetare som jobbade på platsen har kunnat räddas ur rasmassorna. Flera av dem har dock livshotande skador.

    Orsaken till byggnadsolyckan i södra Sydafrika är enligt lokala myndigheter ännu inte känd. Fastigheten skulle bli ett fem våningar högt bostadshus.

  • TT
    16.31

    Fotgängare påkörd av lastbil

    En person har blivit påkörd av en lastbil i Upplands-Bro norr om Stockholm. Enligt polisens presstalesperson Daniel Wikdahl rör det sig om en allvarlig olycka.

    Fotgängaren blev påkörd av en lastbil som svängt ut från en mindre anslutande väg och är förd till sjukhus med ambulans.

    Lastbilen är tagen i beslag för att undersökas av polisens tekniker och polisen har förhört personer som blev vittnen till händelsen.

  • TT
    16.03

    Man hittad död vid rastplats – tre häktade

    I förra veckan hittades en man död vid en rastplats längs E4 mellan Jönköping och Gränna. En man har nu häktats i sin frånvaro, misstänkt för mord. Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten misstänks han ha lämnat landet.

    Södertörns tingsrätt har även häktat två män misstänkta för människorov i samma fall.

    – Det är två män som är gripna, misstänkta för människorov. Den ena är under 18 år, sade åklagaren Kajsa Hultqvist till SVT Nyheter Jönköping inför häktningsförhandlingarna.

  • Ebba Nilsonne
    16.01

    Buss med skolungdomar i frontalkrock med skåpbil

    En buss med skolungdomar och en skåpbil har frontalkrockat på Orust i Bohuslän, rapporterar Göteborgsposten.

    – Just nu arbetar vi främst med skåpbilen där det sitter en person fastklämd. Sedan är det också många oroliga ungdomar som vi tar hand om, säger Johan Bäckström, vakthavande befäl på räddningstjänsten, till GP.

  • Jesper Sundén
    15.56

    Viftade med Israels flagga – greps

    Den israeliska komikern Guy Hochman greps av polis efter att ha viftat med Israels flagga vid Eurovision Song Contest i Malmö. Det skriver den israeliska nyhetssajten i24.

    Flaggviftandet väckte ilskna reaktioner från pro-palestinska demonstranter som skällde och spottade på honom, enligt i24.

    Polisen sa till honom att det var olämpligt att vifta med israeliska flaggor på just den platsen och ska ha varnat honom för att göra det igen.

  • Erik Nilsson
    15.39

    Dadgostar: Dags för arbetstidsförkortning

    Vänsterpartiet vill se en generell arbetstidsförkortning på den svenska arbetsmarknaden.

    I ett tal på partiets kongress säger Nooshi Dadgostar att hon vill att en parlamentarisk kommitté, tillsammans med arbetsmarknadens parter, lägger fram en ”skarp förkortning”.

    — 40-timmarsveckan är utdaterad, förlegad, gammal, säger partiledaren och möts av stora applåder.

  • TT
    15.32

    Tesla kan ha vilselett om förarlösa bilar

    Den pågående utredningen av Tesla och elbilstillverkarens teknik för självkörande bilar fokuserar nu på misstänkt bedrägeri. Det uppger tre källor med insyn för Reuters.

    Amerikanska åklagare undersöker om Teslas ledning, däribland vd Elon Musk, i olika uttalanden vilselett investerare och kunder genom att överdriva bilarnas självkörande egenskaper.

    Tekniken hjälper vid bromsning, styrning och filbyten men är inte helt självkörande. Föraren måste vara beredd att ta över vid behov.

    Utöver justitiedepartementets åklagarledda brottsutredning utreds Tesla även av den amerikanska finansinspektionen.

    De senaste månaderna har Tesla i omgångar återkallat miljontals bilar på grund av brister i det automatiserade körsystemet.

  • TT
    15.08

    Blockerade riksdagen – Greta Thunberg döms

    Klimataktivisten Greta Thunberg döms för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, meddelar Stockholms tingsrätt. Hon döms till dagsböter.

    Det var den 12 mars som Greta Thunberg och andra aktivister satt utanför entrén till riksdagen i samband med en klimataktion. Polisen bad gruppen flytta på sig, men fick till slut lyfta bort henne och sex andra personer från platsen.

    Samma sak hände igen den 14 mars. Greta Thunberg nekar till anklagelserna. Hon har tidigare dömts två gånger till dagsböter, för samma brott.

    Senast i början av april frihetsberövades hon tillsammans med andra aktivister från Extinction rebellion i Nederländerna. Det var i samband med att de blockerade en huvudgata i Haag, i protest mot subventioner för fossilindustrin. Ingen blev då misstänkt för brott.

  • TT
    15.08

    Hästflock på rymmen i Västervik

    En större hästflock har rymt från en ridskola i Västervik och rör sig i staden, rapporterar P4 Kalmar.

    Totalt ska det handla om uppåt 20 hästar.

    Polis har tillkallats för att få hjälp med att fånga in dem. Utöver risken för trafikincidenter ser polisen inte att hästarna ska innebära någon fara för allmänheten, uppger polisens presstalesperson Katarina Rusin för radion.

  • TT
    14.41

    Misstänkt rysk spion utvisas från Storbritannien

    En rysk försvarsattaché som ”i själva verket är militär underrättelseofficer” kommer att utvisas från Storbritannien, meddelar inrikesminister James Cleverly.

    I ett tal i parlamentet säger Cleverly även att ett antal ryskägda fastigheter i London och Sussex blir av sin diplomatiska status. Detta eftersom brittiska myndigheter har indikationer på att de används för underrättelsearbete.

  • TT
    14.36

    Regeringen går vidare med USA-avtal

    Sverige slöt i slutet av förra året ett militärt samarbetsavtal med USA, ett så kallat DCA-avtal, som ger den amerikanska militären rätt att använda 17 svenska militärbaser över hela landet.

    Avtalet har kritiserats av bland annat Vänsterpartiet för att det, till skillnad från i Danmark och Norge, saknar skrivningar om kärnvapen.

    Viss oro har också lyfts bland berörda kommuner, bland annat kring att lokalbefolkningen inte ska få vistas i populära naturområden, att det ska leda till ökat avfall och ”sociala spänningar mellan amerikanska trupper och lokalbefolkningen”.

    Nu går regeringen vidare med avtalet genom att lägga fram en proposition till riksdagen. Regeringen skriver att det, liksom i Natopropositionen som riksdagen röstade igenom, inte finns några skäl att ha varken kärnvapen eller permanenta baser på svenskt territorium i fredstid.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas