Man dog efter att hästar skenat – åtal skärps

TT

Publicerad 2024-02-20

Flera hästar fastbundna utanför en restaurang på Djurgården i Stockholm slet sig och skenade i somras. Arkivbild.

En 55-årig man åtalas för grovt vållande till annans död efter händelsen i somras, då hästar skenade på Djurgården i Stockholm.

En man avled efter olyckan.

Den nya åtalspunkten innebär en skärpning mot mannen, som tidigare åtalats för flera fall av grovt vållande till kroppsskada samt flera fall av framkallande av fara för annan.

Tidigare i år meddelades att den man i 70-årsåldern som skadades svårt vid händelsen avlidit.

”Den rättsmedicinska undersökningen visar att målsäganden dog av de allvarliga skador han ådrog sig i samband med att hästarna skenade”, säger extra åklagare Anna Meyrowitsch i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Åklagaren justerar också yrkandet om företagsbot från tidigare 400 000 kronor till 1 000 000 kronor.

Händelsen inträffade i juni i fjol. De fem hästarna hade bundits fast utanför en restaurang på Djurgården i ett lunchuppehåll under en arrangerad ridtur. Plötsligt drabbades en av hästarna av panik och fick de andra med sig. De stegrade sig och drog loss pålen de var bundna vid.

Hästarna sprang åt olika håll och flera personer skadades av deras framfart. Mannen och en kvinna 70-årsåldern fördes till sjukhus med allvarliga skador, och den 28 december avled mannen av de svåra hjärnskador som han ådrog sig.