Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag inleds huvudförhandlingen mot de fem män som misstänks ha varit inblandade i flera av händelserna under våldsvågen i Norrköping under förra året. I klippet berättar kriminalkommissarie Jan Staaf mer om bombligans tillvägagångssätt. Foto: Polisen / Axel Brantemo/SVT

Bombligan från Norrköping i rätten idag: ”Har haft olika kompetenser”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleds huvudförhandlingen mot de fem män som misstänks för flera sprängningsförsök och en faktisk sprängning i Norrköping under förra året. Polisen misstänker att bombligan har haft tydliga roller.

– Vi ser ofta det när vi utreder den här typen av brott. Det krävs ganska många personer för att få ett sådant allvarligt våldsbrott till stånd, säger Jan Staaf som är kriminalkommissarie vid polisen i Norrköping.

Hade tydliga roller

Totalt är det fem män som misstänks för brott och polisen misstänker att männen haft olika roller. En 27-årig man har haft en ledande roll och haft kontakt med de andra och berättat var bomberna ska placeras, tre män misstänks ha varit utförare och placerat och hanterat sprängämnena.

Våldsvågen i Norrköping

Samtidigt som en man i 60-årsåldern har haft både kompetens om och tillgång till sprängmedel.

– Det handlar både om civila och militära sprängämnen. Det är en oroväckande trend i samhället, men vi hoppas kunna få stopp på det tillsammans med tullen.

Förhandlingen äger rum i Attunda tingsrätt i Sollentuna och pågår under sex dagar.

Samtliga åtalade nekar till brott.

I klippet berättar Jan Staaf mer om bombligan och dess tillvägagångssätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet