Här är din snabbguide till Nato

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-02-20

Flaggor utanför Natos högkvarter i Bryssel. Arkivbild

På måndag röstar Ungern om den svenska Natoansökan och Sverige ser därmed ut att snart bli Natos 32:a medlemsstat.

Men vad är Nato och hur hur funkar det?

Nato är en militär försvarsallians för USA, Kanada och europeiska länder.

.

Hur stora styrkor har Nato?

Organisationen Nato har nästan inga egna militära resurser, utan det är Natoländerna som ställer upp med sin nationella militär.

.

Vilket skydd får Sverige i Nato?

Sverige kommer att omfattas av Natos försvarsgarantier, det som kallas artikel 5. Det innebär att om ett Natoland blir angripet så ses det som en attack mot hela alliansen. Alla medlemmar är skyldiga att hjälpa det angripna landet. Förhoppningen är att detta ska ha en så avskräckande effekt att fienden inte ens ska tänka tanken.

.

Kan svenska soldater behöva slåss i andra Natoländer?

Ja, om ett annat Natoland blir attackerat.

.

Måste Sverige rusta upp nu?

Sverige håller redan på med en kraftig militär upprustning som väntas fortsätta.

Natos mål är att alla ska lägga minst två procent av landets BNP på försvarsutgifter. Enligt Natos sätt att räkna når Sverige redan upp till det målet.

.

Vad kostar det att vara med i Nato?

Medlemmarna betalar till Natos budget, som en medlemsavgift. För svensk del väntas det bli runt 600 miljoner kronor om året.

.

Vem bestämmer i Nato?

Natoländerna fattar gemensamma beslut och alla länder måste vara överens. Men i praktiken väger USA tyngst, både i kraft av militär styrka och politisk tyngd.

Just nu leds Nato av norrmannen Jens Stoltenberg, men en generalsekreterare kan inte göra något som inte medlemsstaterna står bakom.

.

Kan Nato placera kärnvapen i Sverige?

Nato har inga kärnvapen, men det har däremot Natoländerna USA, Storbritannien och Frankrike. Enligt regeringen är det inte aktuellt att placera kärnvapen i Sverige och det finns inget intresse hos kärnvapenländerna att göra det heller.

Norge och Danmark har särskilda förbehåll för lagring av kärnvapen och stationering av soldater i sina länder under fredstid. Det skulle även Sverige kunna ha, men riksdag och regering har bedömt att det inte är nödvändigt.