Vilket husdjur passar dig - veterinären tipsar

Foto: Colourbox

Många barn längtar efter ett djur. Men vilket passar just din familj och vad är viktigt att tänka på? Vi har frågat SvD Juniors veterinär Buba Badjie.

Leopardgeckon är en av de vanligaste ödlorna vi har i fångenskap. Foto: Colourbox

Ödla

Vissa ödlor är dagaktiva, andra nattaktiva och alla tycker inte om att tas ut ur terrariet (ett slags akvarium för reptiler). Läs på om olika arter och fundera vilken som passar er familj. På myndigheten Jordbruksverkets hemsida finns regler kring hur stort terrariet, där ödlan bor, ska vara. Ödlor kostar från cirka 600 kronor och uppåt beroende på sort.

Ödlor lever allt mellan några år till uppemot 20 år. Ett bra sätt att ta reda på om en ödla är ett husdjur för din familj är att besöka exempelvis Skansenakvariet eller en mässa där ni kan träffa ödlor och prata med kunniga personer.

Var noga med hygienen, eftersom reptiler som ödlor kan sprida sjukdomen salmonella. Tvätta därför alltid händerna när du varit i kontakt med en ödla.

Foto: Colourbox

Hund

Foto: Colourbox

Om man ska skaffa en hund är det mycket att tänka på. En chihuahua kanske passar jättebra hos en familj i en lägenhet mitt i stan, medan till exempel en border collie med supermycket energi trivs bättre i en aktiv familj som bor ute på landet. Ett tips är att besöka ett hundstall, ibland behöver de folk som hjälper till att gå på promenader med hundarna, det kan vara ett bra sätt att lära känna olika raser.

Hundar kräver mycket omtanke och skötsel, som daglig motion, och många raser kräver även att man tar hand om deras päls, tänder och klor. En valp kan kosta allt mellan 13 000 och 40 000 kronor, och en hund lever i genomsnitt 10–13 år, men kan bli äldre än så.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sköldpadda

Sköldpaddor har blivit ett vanligare husdjur på senare tid. En sköldpadda kan vara ett alternativ för allergiker, men den ställer också stora krav på ägaren, att man har rätt kunskap och utrustning. Till exempel är det väldigt viktigt med en fuktig miljö. En sköldpadda bör badas dagligen. Uttorkning är en vanlig orsak till olika typer av sjukdomar på sköldpaddor.

Sköldpaddor brukar kosta runt 500 kronor och kan leva väldigt länge – mellan 25 och 30 år. De är rätt självständiga djur som inte vill ha så mycket närkontakt. Men de kan bli tama om man spenderar mycket tid med dem.

För mycket morötter kan ge din kanin problem med matsmältningen. Foto: Colourbox

Kanin

En kanin kan leva mellan åtta och tolv år och kostar 200–600 kronor. Kaniner gillar att leva tillsammans, så för att de ska ha ett bra liv bör du ha minst två stycken. Det är viktigt att komma ihåg att du måste städa kaninburen en gång i veckan eller oftare. Om du ska åka bort behöver du någon som tar hand om kaninen. Det är också viktigt att din kaninbur är tillräckligt stor för dina kaniner.

Ett bra sätt att undersöka om en kanin är ett husdjur för dig är att besöka en 4H-gård (liknar en bondgård). Där kan du träffa kaniner och prata med kunniga personer.

Hamster

Foto: Colourbox

Hamstern är ett bra husdjur för barn. De lever cirka två–tre år och priset kan vara allt från 200–500 kronor. En guldhamster ska leva ensam, annars kan det bli bråk, medan dvärghamstrar gillar att leva i grupp. En hamster är väldigt aktiv så det är viktigt att den får mycket motion. Hamstrar gillar till exempel rör och tunnlar, saker att hoppa upp på och krypa under. Väck inte en hamster som sover, då kan den bitas.

Erbjudande - prova SvD Juniorsvd.se