Två av IS-återvändarna med koppling till Gävleborg har dömts för flera brott. Den tredje har skulder på miljonbelopp. Foto: SVT Grafik

SVT kartlägger: Tre IS-återvändare har koppling till Gävleborg

Publicerad

SVT har kartlagt 83 svenska IS-återvändare. Åtminstone tre av dem har kopplingar till Gävleborg. Två av dem har dömts för flera brott.  

Enligt Försvarshögskolan har omkring 300 personer rest från Sverige mellan åren 2012 och 2016 för att ansluta sig till terrororganisationen IS i Syrien och Irak. SVT har via källor lyckats identifiera 83 av dem.

Två av de tre personerna med koppling till Gävleborg har nu avregistrerats i folkbokföringsregistret. Den tredje, en 36-årig man, stoppades på Arlanda under våren 2023 på väg till Istanbul.

36-årig man 

Sedan resan till IS har 36-åringen dömts för flera brott i Sverige. 2019 dömdes han för inblandning i flera stölder i Sälen.

36-åringen har tidigare fått ett strafföreläggande för brott mot knivlagen och dömts för försök till stöld och penningtvättsbrott. 

Mannen har nästan en halv miljon kronor i skulder till Kronofogden. När han stoppades på Arlanda under våren 2023 hade han 750 euro i kontanter i fickan som utmättes av Kronofogden.

Han är fortfarande skriven i Gävleborg.

31-årig man 

31-åringen är ursprungligen från Närke, men är senast folkbokförd i Gävleborg. Under 2022 avregistrerades mannen från sin adress och det är oklart om han uppehåller sig i Sverige eller utomlands. 

31-åringen reste från Sverige 2015 och fick under sin vistelse med IS studiemedel. Enligt Expressen fick han en stor summa utbetalad från CSN för utlandsstudier. 

31-åringen är dömd flera gånger för brott begångna innan resan till den Islamiska Staten. Bland annat stöld, narkotikabrott, brott mot vapenlagen, våldsamt motstånd och grov smuggling. 

31-årig man 

Mannen åtalades för stöld 2012, men är inte dömd för något brott.  

Däremot har han dragit på sig momsskulder och förseningsavgifter på över tre miljoner kronor efter att hans företag gått i konkurs 2013. Året efter slog Förvaltningsdomstolen fast att han är skyldig att betala hela summan.

Han avregistrerades från sin folkbokföringsadress i Gävleborg under 2021. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.