Arga bönder blockerar gränsen till Ukraina

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-02-20

En traktorkolonn i den östpolska staden Mińsk Mazowiecki.

Polska bönder bränner däck och häller ut spannmål längs gränsen till Ukraina. Jordbrukarnas protest mot vad de ser som orättvis konkurrens blir alltmer hetsig – och sätter käppar i hjulen för vänskapen mellan Kiev och Warszawa.

Omkring 100 vägar har blockerats i den senaste vågen av protester längs med den polska gränsen mot Ukraina. Demonstranterna har även brutit sig in i två ukrainska tågvagnar och tömt ut spannmålet däri över järnvägsrälsen.

Den polska jordbrukssektorn anser sig översvämmad av billigare produkter från Ukraina som en följd av den tullfrihet som EU erbjuder på grund av kriget. Konflikten har lett till spänningar mellan Ukraina och dess granne i väst, som under kriget varit en av Kievs närmast allierade.

Rysslands invasion har kastat omkull Ukrainas jordbrukssektor, med exporthamnar som blockerats och jordbruksmark som gjorts obrukbar. Sedan sommaren 2022 har Ukraina och även Moldavien därför sluppit tullar och kvoter för sin export till EU, vilket lett till ilskna bondeprotester mot orättvis konkurrens i en rad länder.

Vreden handlar också om EU:s planer på striktare miljökrav, som man menar kommer att leda till minskad produktion och inkomst.

I ett uttalande på måndagskvällen sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att de polska böndernas protest visar på en ”erosion av solidaritet” gentemot Ukraina. Landets infrastrukturminister kallade protesterna en ”politisk provokation med målet att splittra våra länder”.