Nytt läkemedel ska förlänga asbestoffers liv

Antalet asbestdrabbade ökar trots att asbesthaltiga material länge har varit förbjudna. Nu ska en ny behandling förbättra patienternas överlevnadschanser.

Varje år diagnostiseras tusentals människor med den cancersjukdom som medför de sämsta överlevnadschanserna.

Den utvecklas i lungorna och orsakas huvudsakligen av exponering för det nu förbjudna byggmaterialet asbest.

Men nu välkomnar cancerforskare i hela världen ett nytt läkemedel som innebär det största genombrottet på flera årtionden.

Det är en behandling som är avsedd att hämma utvecklingen av den kritiska sjukdomen mesoteliom – en aggressiv cancerform som påverkar lungornas slemhinna och som är notoriskt svår att behandla.

Komplement till kemoterapi

Asbest är ett eldfast mineral, som tidigare ofta förekom i isoleringsmaterial och takplåt.

Den globala asbestproduktionen var som störst 1980 och det tar i genomsnitt 40 år efter den första asbestexponeringen tills diagnosen mesoteliom brukar ställas.

Det är därför allt fler diagnostiseras med mesoteliom, trots att asbest förbjöds för länge sedan.

Ett internationellt försök som pågick i ett år, lät forskare från bland annat Queen Mary, University of London kombinera läkemedlet ADI-PEG20 med kemoterapi i behandlingen av 125 patienter som hade drabbats av mesoteliom.

Ytterligare 125 patienter fick placebo och kemoterapi.

Cancern slås ut av skräddarsydda läkemedel

Varje fall av cancersjukdom har sina egna egenskaper. Om läkarna känner till vilka de är kan de skräddarsy behandlingen och angripa cancercellerna där de har sin svagaste punkt.

Cancercell

Känsliga cancerceller bromsas

Vissa cancerceller har stora mängder av receptorn HER2 (röd), som gör cellerna känsliga för tillväxthormoner (gula). Det gör att cellerna delar sig snabbt. Denna typ av cancer kan behandlas med läkemedlet trastuzumab (blått), som blockerar HER2.

Cancercell

Tumörens luftvägar blockeras

Cancercellerna i en tumör behöver syre. Därför får många cancertyper mängden av hormonet VEGF (vitt) att öka, vilket stimulerar blodkärlsbildning. Om hormonet blockeras med preparatet bevacizumab (blått) kan läkarna kväva tumören.

Cancercell

Reparation av dna saboteras

Proteinerna PARP (lila) och BRCA reparerar skador på dna. Om BRCA muterar ansamlas skadorna, vilket kan leda till cancer. Cancercellerna är fortfarande beroende av PARP, så PARP-hämmaren olaparib (blå) kan bromsa denna typ av cancer.

Det nya läkemedlet ska injiceras och resultaten visade att det går att kombinera med kemoterapi framgångsrikt.

"De som mottog läkemedlet och kemoterapi samtidigt överlevde i genomsnitt 9,3 månader längre, jämfört med de 7,7 månader patienterna fick placebo och kemoterapi överlevde", förklarar Peter Szlosarek, professor i medicinsk onkologi vid Queen Mary, University of London.

Genombrottet kommer i kölvattnet av att forskarna nyligen har upptäckt att mesoteliomceller saknar ett protein kallat ASS1, vilket gör att cellerna kan producera aminosyran arginin.

Det var en viktig upptäckt som användes i utvecklingen av läkemedlet.

ADI-PEG20 fungerar genom att minska argininnivån i blodomloppet. För tumörceller som inte kan producera sitt eget arginin innebär detta att deras tillväxt går om intet, enligt huvudförfattaren till studien.

"Nu får vi äntligen se forskningen om arginin från cancerceller realiseras i form av en ny behandling, ADI-PEG20, som förbättrar mesoteliompatienternas livskvalitet", förklarar professor Peter Szlosarek i ett pressmeddelande.