Förundersökning inledd mot kritiserad avhandling

Sameh Egyptson.
Sameh Egyptson. Foto: Anders Wiklund/TT

Åklagare har inlett en förundersökning om Sameh Egyptsons kritiserade avhandling om Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige. ”Jag kommer att driva det till Europadomstolen”, säger Egyptson.

Avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” lades fram vid Lunds universitet i februari förra året. Där namngav författaren Sameh Egyptson en rad personer som verksamma i Islamiska förbundet i Sverige eller dess underorganisationer. Den ifrågasatta tes som avhandlingen driver är att Islamiska förbundet utgör en svensk gren av Muslimska brödraskapet - och att politisk islam därmed infiltrerat Sverige. Vissa av de namngivna menar att de namngivits felaktigt.

Efter disputationen i februari 2023 kom flera anmälningar till Överklagandenämnden för etikprövning, Önep. Enligt anmälningarna har Egyptsons forskning hanterat ”känsliga personuppgifter och personuppgifter om lagöverträdelser som innefattar domar i brottmål”, skriver nämnden och lägger till att forskningen saknar etikprövningstillstånd för att hantera den typen av uppgifter.

Laddar…