Snart dags att utropa vårens ankomst

TT

Publicerad 2024-02-20

Om allt går som beräknat kommer Skåne och västkusten under onsdagskvällen ha haft sju dygn i rad med vårtemperatur. Arkivbild.

Våren är på ingång och alldeles snart kommer det också att kunna slås fast officiellt. Allt talar för att delar av södra Sverige under onsdagskvällen kommer att ha haft sju dygn i rad med en dygnsmedeltemperatur över noll grader.

– Den är på gång nere i Skåne. Där har vi haft vårtemperatur från den 15 februari, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

Den 15 till den 17 februari var dygnsmedeltemperaturen över noll även långt norr om Skåne – i hela Götaland och södra Svealand. Men den 18 februari slog det tillbaka till vintertemperatur i en stor del av inre och östra Götaland och även hela Sveland, så där får räknandet av dygn med vårtemperatur börja om från början.

Men i Skåne, längs västkusten och delar av Blekinge, Öland och Gotland verkar följden av vårdygn bli obruten. I så fall kommer det att räknas som att våren anlände i dessa delar av landet den 15 februari.

Detta är tidigast möjliga datum, eftersom det enligt meteorologernas sätt att räkna inte kan vara vår före den 15 februari.

Meteorologernas räknande av dygn löper från klockan 19 på kvällen, i det här fallet från kvällen den 14 februari och det är därför som utropandet av våren kan ske först på kvällen sju dygn senare.