Två pojkar dömda för Tiktok-bomb i trapphus

Publicerad 2024-02-20

En flaska med bland annat kaustiksoda och aluminium trycktes ner i ett brevinkast och exploderade.

Nu har två 16-åriga pojkar dömts för den så kallade Tiktok-bomben.

Händelsen inträffade i april förra året. De två nu dömda pojkarna, som bara var 16 år vid tillfället, hade tagit med sig en flaska med bland annat kaustiksoda och aluminium och några andra komponenter in i en trappuppgång i Huskvarna.

Enligt Jönköpings tingsrätt slår man fast att blandningen är en så kallad ”Tiktok-bomb” som hade tryckts ner i ett brevinkast i en lägenhetsdörr. Receptet på hur man gör dem och videor på när de smäller av sprids på Tiktok.

Explosionen var nästan omedelbar. Det smällde kraftigt och frätande vätska spreds både inne i lägenheten och i trapphuset.

De båda pojkarna fick också vätska på sig och fick ”svårt att se”. De tog sig från platsen, ringde den ena pojkens mamma och tvingades åka in till sjukhuset. En av dem har i dag bestående men i form av ärr i ansiktet och ögonskador.

Arkivbild på skador efter en så kallad ”Tiktok-bomb”.

Rätten tror inte på förklaringen

Enligt pojkarna var det en annan person som hade skapat bomben och tvingat dem att ta hand om den och att själva explosionen var ett misstag. Men den förklaringen tror inte rätten på.

Rätten menar att man inte kan forsla den typ av bomb en längre sträcka utan att den exploderar och att pojkarnas agerande efter explosionen tyder på att de försökt ”undfly ansvar”, skriver man.

Båda döms därmed för framkallande av fara för annan och för skadegörelse. De ska också betala skadestånd till fastighetsägaren som tvingades byta ut lägenhetsdörren.

Straffet blir ungdomstjänst för den ena pojken, och ungdomsvård för den andra, eftersom båda är så unga.

ANNONS