Annons

Annons

Annons

Örebro län

Debatt
Nödvändigt höja avgift för sjukresor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Angående höjda egenavgifter för sjukresor och färdtjänst.

Det stämmer att vi har varit tvungna att höja egenavgiften för sjukresor och färdtjänst. Alla avgifter inom Region Örebro län har höjts med 10 procent under året, på grund av den ekonomiska situationen vi befinner oss i. Den höga inflationen gör att den ekonomiska kris Sveriges regioner nu befinner sig som är tuffare än den vi genomgick på 90-talet.

Annons

Annons

Jag förstår att det är ett svårt läge för dig och många andra, men vi måste ta politiskt ansvar för den situation vi befinner oss i och försöka hitta så långsiktigt hållbara lösningar som bara är möjligt.

Senaste höjningen av egenavgiften för sjukresor och färdtjänst gjordes i maj 2009, när lägsta avgiften gick från 30 kronor till 40 kronor. Höjningen som nu har genomförts gör att den lägsta egenavgiften för färdtjänst blir 44 kronor. Därefter ökar egenavgiften utifrån resans längd upp till 138 kronor. Alltså en höjning mellan 4 och 13 kronor per resa. Egenavgiften för sjukresor med serviceresefordon har höjts med 13 kronor till 138 kronor.

När allt blir dyrare i samhället, såsom matpriser och elräkningar, så blir så klart höjningar av avgifter ytterligare en ansträngning för privatekonomin, tills man kommer upp i nivå med högkostnadsskyddet. Att höja avgifterna har varit svåra beslut att fatta, då jag vet vilken negativ påverkan det tyvärr får på människors vardag, men vi befinner oss i en ekonomisk kris och vi måste ta ansvar här och nu.

Nina Höijer

Ordförande kollektivtrafiknämnden

Vi befinner oss i en ekonomisk kris och vi måste ta ansvar här och nu.

Annons

Annons

Till toppen av sidan