Dagens PS

Då kan du bli blåst på bostadsrätten

sambo
Köpa bostadsrätt och bli sambor? Ett naturligt steg för många, men det gäller att inte glömma samboavtalet. (Foto: Christine Olsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

En vanlig miss kan göra att något helt annat än vad du och din sambo gjort upp om gäller när förhållandet upphör. Här är luckan i sambolagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Paret hade varit sambos utan samboavtal i 21 år. Huset hade mannen köpt för deras gemensamma boende – men när kvinnan vile bryta ut förklarade mannen att hon fick ta med sig sina personliga tillhörigheter och möblerna hon hade när de flyttade ihop.

Allt annat var hans, förklarade mannen.

Det var en ren bluff.

”Sambolagen ger dig rätt till halva nettovärdet av er bostad. Det spelar ingen roll att han betalat för den. Huset köptes ju för ert gemensamma boende”, förklarade ekonomijournalisten Birgitta Piper.

Stöd i 20 år

Där gav sambolagen (SFS 2003:376) kvinnan stöd.

Sedan den då banbrytande lagen kom för 20 år sedan har den varit vägledande och i allt väsentligt jämställt gifta och sambos.

Lagen gäller ”två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll”.

ANNONS

Sambolagen inkluderar även de lagtexter där det talas om personer som ”bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden” och liknande.

ANNONS

Senaste nytt

Går före egna avtal

Inte minst regler sambolagen vad som händer när ett samboförhållande upphör, oberoende av om det sker genom att man går isär, genom dödsfall eller något annat.

Problemet?

Sambolagen kan gå före egna avtal ett sambopar skrivit, om man inte ser upp.

Det handlar om bostadsrätter och andra ägda bostäder.

Många sambopar som köper bostadsrätt skriver i lägenhetsregister och motsvarande in att äganderätten mellan de två ska fördelas på ett annat sätt än 50/50.

Måste ha avtal

ANNONS

Även om bostaden köpts som parets gemensamma bostad vill de – av olika skäl – ha ett ägande som fördelas 70/30, 20/80 eller något annat.

Men när någon i paret dör eller man separerar går sambolagen före och delar lägenheten på mitten – om inte paret även skrivit ett samboavtal.

”Den här situationen är vanligt förekommande. Det många sambor missar när de skriver in att ägandet till den gemensamma bostaden ska fördelas på annat sätt än med hälften var är dock att följa upp detta med ett samboavtal”, säger juristen Caroline Elander Knip hos SvD.

Fördelas lika

När sambor separerar eller någon dör ska en bodelning ske. Där ingår bostad och bohag i den gemensamma så kallade samboegendomen.

Den ska fördelas lika mellan parterna.

I det sammanhanget kvittar det om endast en av dem betalat för bostaden.

Det avgörande är om bostaden köpts för att samborna ska nyttja den gemensamt.

Kvittar vad man angett

ANNONS

Har man då skrivit in en annan ägardelning än 50/50 men inte skrivit samboavtal, där man markerat att sambolagens regler inte ska gälla, delas ändå hela bostaden på mitten vid separation eller dödsfall.

Sambolagen tar över de ägarförhållanden som är registrerade hos bostadsrättsföreningen eller Lantmäteriet.

De som vill att en annan fördelning ska gälla, måste alltså försäkra sig om det genom att skriva ett formellt samboavtal.

Sambo? Adressändra snabbt – annars hotar straff – Dagens PS

Forskare: Därför åldras du snabbare i hyresrätt – Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS