Ny mätning: Störst Ukrainastöd bland svenskar

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-02-21

Ukrainska demonstranter framför FN:s europeiska högkvarter i Genève 2014. Arkivbild.

Pessimismen växer i Europa om Ukrainas möjligheter att vinna kriget. Men svenskarnas stöd är fortsatt starkt.

I en mätning i tolv EU-länder inför tvåårsdagen av det förnyade krigsutbrottet säger sig bara tio procent tro på en ukrainsk seger i kriget. Dubbelt så många tror att Ryssland vinner, medan 37 procent räknar med att kriget slutar i en kompromiss mellan de två parterna.

”Vår mätning visar att de flesta européerna desperat vill förhindra en rysk seger, men de tror samtidigt inte att Ukraina kommer att få tillbaka allt sitt territorium”, skriver Mark Leonard från tankesmedjan ECFR i ett pressmeddelande.

Sverige stiger i undersökningen fram som landet med starkast stöd till Ukraina. Varannan tillfrågad svensk vill att EU ska se till att Ukraina kan få tillbaka all mark som ockuperats av Ryssland – något som bara 31 procent av de tillfrågade gör totalt. I stället tycker mer än hälften av de intervjuade i Italien, Grekland och Ungern att EU ska pressa Ukraina att förhandla fram en fred med Ryssland.

De drygt tusen tillfrågade svenskarna är också de mest positiva till såväl ukrainare i allmänhet som EU:s insatser för Ukraina.