Dagens PS

Ny brutal statistik - gå inte emot blankarna

Ny färsk statistik visar att det kan bli dyrt att gå emot blankarna i en aktie (Bild: NTB/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 21 feb. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

Letar du aktiecase bland börsens underpresterare? Bolagen som ingen annan tror på. Då kanske du behöver fundera igen när du sett den här nya blankarstatistiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är nätmäklaren IG-market som har gått igenom de mest blankade bolagen på Stockholmsbörsen och hur de har utvecklats hittills under 2024.

Genomgång av 15 mest blankade aktierna

Att “blanka en aktie” är enkelt uttryckt ett sätt att försöka tjäna pengar på en aktie när man tror att aktien ska gå ned. Till skillnad mot det “traditionella” sättet att investera i aktier som man tror kommer att öka i värde över tid.

För dig som vill fördjupa dig mer i fenomenet skrev Dagens PS om blankning tidigare i höstas.

Statistik över de mest blankade aktierna publiceras löpande och ger en bild över vilka aktier som marknaden i princip tror minst på för tillfället. Många investerare ser aktierna på blankningens topplista som en stor röd flagga att hålla sig långt borta ifrån.

För den som är inne på strategin “att våga gå emot marknaden” så är blankningslistan kanske tvärtom en inspiration för att hitta en aktie som kan överraska positivt.

Sannolikheten för det senare är dock rätt låg. I alla fall om man ser till den statistik genomgång som IG Market gjort för de högst blankade aktiernas kursutveckling 2024.

ANNONS

Senaste nytt

Statistiken talar sitt tydliga språk

ANNONS

I 12 av de 15 högst blankade bolagen har blankarna haft rätt med fallande kurser.

Värst har det gått för Intrum (börskurs Intrum) som är ned 47 procent för året och som Dagens PS också rapporterat om tidigare. Aktieägarna i Viaplay (börskurs Viaplay) har inte heller fått någon trevlig start på året och är ned nästan 42 procent. Tredje sämst har det gått för spelbolaget Embracer (börskurs Embracer) där blankningen har ökat markant senaste tiden. Aktien är ned runt 39 procent 2024.

En svag aktieutveckling har också högt blankade bolag som SBB (börskurs SBB), Sinch (börskurs Sinch) och Mips (börskurs Mips) haft.

Men tre aktier har tvärtom slagit blankarna på fingrarna. Det handlar om hotellföretaget Scandic (börskurs Scandic) som stigit 6.9 procent samt kylföretaget Beijer Ref (börskurs Beijer ref) som är upp drygt 8 procent. Allra mest har småbolagsfavoriten Hexatronic (börskurs Hexatronic) gått som rusat 19,1 procent sedan 2023 stängde.

Det går med andra ord att hitta kursvinnare även bland bolagen som många andra dömer ut. Men statistiken 2024 talar för att de i de allra flesta fall är en mycket dålig strategi.

Ta del av hela IG markets lista här.

Läs mer:

Blankarna slår klorna i Embracer

ANNONS

Rapporterna som förbryllar: 32 procent upp trots bommade förväntningar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS