Vanligt virus kan kanske fördubbla risken för demens

En enkel infektion kan enligt en grupp svenska forskare öka risken för allvarliga demenssjukdomar.

I början kan symtomen vara subtila och lätta att förbise:

Brist på initiativ, förvirring och små förändringar i känsloliv och reaktionsmönster, vilket kan påminna om och förväxlas med depression.

Men med tiden kan symtomen bli så allvarliga att den drabbade förlorar förmågan att tala och att känna igen nära familjemedlemmar.

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att omkring 55 miljoner människor i världen lider av demens, samt att detta antal förväntas tredubblas fram till år 2050.

För att motverka utvecklingen har forskare arbetat i årtionden för att hitta orsaken till det allvarliga tillståndet.

Nu riktar en grupp forskare vid Uppsala universitet sitt fokus mot ett virus som tros ha bosatt sig i omkring 69 procent av den del av världsbefolkningen som är under 50 år. Många utan att veta om det.

I studien, som har publicerats i Journal of Alzheimer’s Disease, följde forskarna mer än ettusen svenska 70-åringar under en 15-årsperiod.

Och analysresultaten placerade återigen en enkel infektion i rampljuset.

Bor i kroppen hos 67 procent av oss

En av upptäckterna var att personer som har smittats av herpes simplex-viruset, även kallat munsår, löper dubbelt så stor risk att utveckla demens jämfört med dem som inte har blivit smittade.

Det är långt ifrån första gången som forskare kopplar ihop demenssjukdomar med det utbredda viruset, som runt 67 procent av världens befolkning kan vara smittade med.

Herpes: Två sorters virus

År 2020 genomförde forskare vid Tufts universitet i USA exempelvis ett försök, i vilket odlade klumpar av hjärnceller infekterades av det vanliga viruset.

Då kunde forskarna se hur de så kallade minihjärnor under loppet av bara ett par dagar utvecklade stora mängder betaamyloid, som ofta ansamlas i hjärnan på patienter som har drabbats av Alzheimers sjukdom.

Herpes lever ett dubbelliv i huden och nerverna

Herpesvirus infekterar både hud- och nervceller, men viruset uppför sig helt olika beroende på var det befinner sig. I huden är det destruktivt och dödar cellerna. I nerverna ligger det i dvala utan att göra skada. Då och då vaknar det och rör sig genom nerven till huden för att döda celler.

© henning dalhoff

Viruset erövrar cellkärnor

HSV överförs vid kyssar eller samlag till läpparnas hud eller könsorganens slemhinnor. Liksom cellerna omges även virus av ett fetthaltigt membran. De två membranen smälter samman så att virus kommer in i cellen. Viruset fäster sig vid cellkärnan och sprutar in sitt innehåll av dna i den. Generna aktiveras och bildar nya kopior av viruset.

© henning dalhoff

Går i dvala i nerverna

Vissa virus rör sig genom huden och infekterar en känselnerv. Virus rör sig genom nerven till nervknippen som antingen ligger vid örat (HSV-1) eller svanskotan (HSV-2). Här sprutar viruset in sitt dna i cellerna och lägger sig i dvala.

© henning dalhoff

Virus vaknar till och ger sig av

Virusgenerna vaknar ur sin dvala med ojämna mellanrum. Vissa virus förflyttar sig via nerven till förgreningar under huden. Där tränger viruset ut på ett sätt som leder till att organismen packas in i ett fetthaltigt membran.

© henning dalhoff

Brustna celler ger blåsor

Viruspartiklarna rör sig genom hudens nedersta lager och upp till antingen hudceller i överhuden (HSV-1) eller celler i slemhinnorna (HSV-2). Här orsakar de en infektion som ger celldöd och blåsor. De brustna blåsorna utsöndrar tusentals virus.

Även om den svenska studien enligt forskarna bekräftar tidigare resultat, så urskiljer den sig också på en viss punkt.

"Det speciella med just denna studie är att deltagarna är i ungefär samma ålder, vilket gör resultaten än mer tillförlitliga, eftersom åldersskillnader, som annars förknippas med utvecklingen av demens, inte kan röra till resultaten", förklarar Erika Vestin, som är försteförfattare till studien i ett pressmeddelande.

Både hon och de övriga gruppmedlemmarna som har gjort studien uppmanar till att fler studier genomförs, för att avslöja om vanliga läkemedel mot herpesviruset kan minimera risken att utveckla de allvarliga demenssjukdomarna.

WHO uppskattar att omkring 3,7 miljarder människor i världen är smittade med herpes simplex-virus typ 1 (HSV-1), som framkallar munsår.

I den svenska studien hittade forskarna ett samband mellan herpes simplex-virus typ 1 och demens samt ett samband mellan herpes simplex-virus, som omfattar både HSV-1 och HSV-2, och demens.

Forskarna undersökte dock inte sambandet mellan enbart HSV-2 och demens.

När du väl har smittats av viruset blir infektionen livslång, men symtomen kan komma och gå under olika perioder.