Larmar om vårdkris: ”Skeppet sjunker och kaptenen har satt sig i livbåten”

Vårdkritik mot Region Skånes hyrstopp

Publicerad 2024-02-21

Skåne har infört ett totalstopp för hyrsjuksköterskor i hopp om att anställa fler till fasta tjänster.

På en del avdelningar har hälften av sjuksköterskorna försvunnit – nu larmar Vårdförbundet om krisläge.

– Det känns som att skeppet sjunker och att kaptenen satt sig i livbåten, säger Kristina Kilick, sjuksköterska och skyddsombud på den psykiatriska akuten i Lund.

Kostnaderna för hyrpersonal i sjukvården har länge skenat i regionerna. I hopp om att spara pengar och istället satsa på att anställa fler har flera av dem nu beslutat om olika former av hyrstopp.

Redan i oktober satte Region Skåne stopp för inhyrda sjuksköterskor på dagtid och sedan en månad tillbaka har man infört ett stopp på kvällar, nätter och helger – alltså ett totalstopp, något som Sydsvenskan tidigare rapporterat om.

Det har lett till stora problem på sjukhus och mottagningar runtom i regionen, enligt Vårdförbundet. Hon har ännu ingen statistik att hänvisa till, men säger att signalerna är tydliga.

– Vi ser att vården har blivit betydligt sämre. Det blir längre väntetider på akutmottagningar, inom psykiatrin och framför allt till operationer, säger Malin Tillgren, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Skåne.

Tappade hälften av sjuksköterskorna

Hon säger att stoppet slår olika. En del har inte haft hyrsjuksköterskor i större omfattning och har inte påverkats nämnvärt. Men gynekologiavdelningen i Lund har tappat nära hälften av sina sjuksköterskor, skriver Sydsvenskan.

En ortopedavdelning hade under en dag sex sjuksköterskor i stället för 24. Andra har gått från två sjuksköterskor nattetid till att ha en ensamt ansvarig för 18 patienter.

Kristina Killick är sjuksköterska och skyddsombud på den psykiatriska akutmottagningen i Lund. Här tar man hand bland annat om personer med misstänkt psykos och självmordsrisk och vårdar patienter med ätstörningar, missbruk eller depression.

Hon säger att stoppet både slår mot sjuksköterskorna som knappt hinner gå på toaletten eller äta. Samtidigt ökar väntetiderna och tiden för att bedöma en patient minskar när det är högt tryck på akuten.

– Oron är att hot och våld ska ska öka mot personalen, det har vi redan sett. För patienternas del är oron att det ska gå illa om vi inte hinner göra en rättvis bedömning.

Kristina Killick, sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet.

Hyrkostnader ökade med nästan en miljard

Under första halvåret 2023 ökade hyrkostnaderna för regionerna med nästan en miljard jämfört med samma period 2022, enligt SKR.

SKR uppmanar alla regioner att dra ner på hyrbemanningen. Stockholm har pausat inhyrning av vårdpersonal sedan februari. Kalmar, Kronoberg och Blekinge har dragit ner sedan i höstas.

Skåne lägger cirka 600 miljoner kronor per år på inhyrd vårdpersonal.

– Vi vill minska de kostnaderna såklart. Men vi får en bättre vård om vi har egna medarbetare än inhyrd personal. Då har vi ansvar för kompetensutveckling och det blir mer stabilitet och kontinuitet i vården som skapar en bättre arbetsmiljö för medarbetarna och säkrare vård för patienterna, säger Johanna Holmberg, HR-direktör på regionen.

Mellan 200 och 250 hyrsjuksköterskor har försvunnit i Skåne sedan stoppet. Regionen räknar med att istället kunna anställa fler. Det senaste halvåret har 600 sagt upp sig samtidigt som 800 anställts.

– Nettoökningen är cirka 200 nyanställda. Jag kan inte säga exakt varifrån de kommer, men alla är externt rekryterade och många vittnar om att man lämnat bemanningsbranschen.

Överlag har hyrstoppet fungerat väl även om man på vissa håll tvingats stänga vårdplatser, enligt Holmberg.

Många sjuksköterskor vittnar om en försämrad arbetsmiljö, att de inte hinner med att ge samma vård och omsorg nu. Hur kommer det sig att ni har olika bilder av det här?

– Jag tror att vi alla kan ha rätt. Vi har verksamheter som inte haft en enda hyrsjuksköterska inne. Sen har vi de som haft en hög andel tidigare och det är klart att det blir ansträngt där. Jag är medveten om att det ser ansträngt ut på många håll.

Malin Tillgren.

Varnar för sjuksköterskeflykt

Malin Tillgen och Kristina Killick tycker att det är bra att Skåne vill anställa fler sjuksköterskor i stället för att hyra in dem. Men de har gjort det för snabbt och utan en plan. Samma vård ska utföras av färre.

– Jag vill hellre ha en bemanningssjuksköterska som kollega än ingen alls, säger Kristina Killick.

Båda vittnar om hur sjuksköterskor nekas anställning i regionen för sina löneanspråk, som är långt under hyrsjuksköterskornas, som kan tjäna det dubbla jämfört med en anställd.

De oroar sig för en sjuksköterskeflykt från Skåne.

– Jag har frågat mina chefer flera gånger om en plan A, B eller C. Det enda svar jag får är att vi ska sitta lugnt i båten och vänta tills det kommer nya sjuksköterskor. Men ingen vet ju när eller om det ens kommer att hända, säger Kristina Killick.

– Det känns som att skeppet sjunker och att kaptenen har satt sig i livbåten.

Hon säger att hon och många andra i vården är rädda för att prata öppet om neddragningarna. Man vill inte uppröra chefer och skrämma patienter. Men hon har valt att göra det.

– Hade jag velat söka vård i dag? Nej, jag vet inte. Jag tänker att man som medborgare har rätt att veta hur det ser ut.

ANNONS