Australisk biskop gripen för sexbrott mot barn

TT-AFP

Publicerad 2024-02-22

En katolsk biskop i Australien har gripits misstänkt för flera sexualbrott mot barn. Biskopen, som var verksam i landets nordvästra delar, har frihetsberövats till följd av en intern utredning gjord av Vatikanen.

Den 74-årige mannen misstänks för 14 fall av olagligt och oanständigt övergrepp samt två fall av våldtäkt. Enligt domstolshandlingar ska de misstänkta brotten ha begåtts mellan 2008 och 2014.

Den misstänkte ledde sitt stift under 20 år, tills han 2020 tvingades avgå när anklagelser mot honom publicerades i lokala medier. Trots sin avgång har han dock fått behålla titeln biskop emeritus.

En första polisutredning av ärendet lades ner eftersom man inte hittade tillräckligt med bevis mot biskopen. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Men när spekulationerna fortsatte valde Vatikanen 2022 att på egen hand utreda saken i enlighet med den nya lag om sexuella övergrepp som Vatikanen, den katolska kyrkans centrum i Rom, antog under Påve Franciskus 2019. Resultaten från den utredningen delgavs polisen som återupptog det nedlagda ärendet.

2019 dömdes den nu framlidne australiske kardinalen George Pell för sexualbrott mot barn, men friades året därpå.