Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om Riksrevisionens granskning av personskyddet i videon ovan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksrevisionen riktar skarp kritik – flera brister gällande personskyddet

Publicerad

Fotbojor som larmar fel och läckta personuppgifter. Riksrevisionen har granskat hur statens skydd av hotade personer efterlevs. I en ny rapport riktar myndigheten skarp kritik efter att ha upptäckt flera säkerhetsbrister.

I dag lever tusentals i Sverige under någon form av hot, våld eller trakasserier och är i behov av statens skydd.

Det kan röra sig om personer som är utsatta för våld i nära relationer, anhöriga till gängkriminella eller personer som hotas i tjänsten. Något Riksrevisionen menar innebär stora kostnader både för den utsatta och för samhället i stort.

Myndigheten har granskat hur effektivt skyddet efterlevs av staten.

Flera brister i skydd av hotade personer

I den nya rapporten pekar myndigheten på flera brister hos Åklagarmyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket, som alla har viktiga roller i skyddsnätet.

Bland annat rapporterar myndigheten om bristfällig kunskap vid anmälningsupptagande, fotbojor som larmar fel och läckta personuppgifter. Granskningen visar även att ”de flesta” överträdelser av kontaktförbud inte leder till åtal.

– I det yttersta läget handlar det om att personen i fråga kan bli hittad av den person som hotar och i värsta fall bli utsatt för hot våld och trakasserier på nytt, säger Sara Kramers, projektledare Riksrevisionen.

Arbetar inte ”tillräckligt effektivt”

Slutsatsen är att staten inte arbetar ”tillräckligt effektivt” för att skydda hotade personer.

– Vi ser att regeringen behöver följa hur myndigheter arbetar med skyddade personuppgifter för att undvika att de röjs och vi ser också att polismyndigheten behöver öka kunskapen kring skydden så att rätt ärende kommer till skyddsverksamheterna.

Se inslaget om Riksrevisionens granskning av personskyddet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.