Oro för mer våld efter blodigt dåd på Västbanken

TT

Publicerad 2024-02-22

Polis på plats vid vägspärren utanför Maale Adumim på torsdagsmorgonen.

Ett dödsoffer och två ihjälskjutna gärningsmän rapporteras efter en attack vid den israeliska motorvägen 1 på Västbanken. Israeliska myndigheter ser händelsen som ett terrordåd utfört av palestinier från Betlehems-trakten.

Attacken är av numera ovanligt slag, men en fortsatt våldsspiral befaras.

Enligt vittnesuppgifter i israeliska medier arrangerade tre gärningsmän en trafikolycka på motorväg 1, en stor israelisk trafikpulsåder från Tel Aviv via Jerusalem och ockuperat område ned till Döda havet. När det då bildades köer öppnade de unga männen eld med automatvapen.

En israelisk man dödades, en gravid kvinna skadades svårt och flera andra fick lindrigare skador.

Efter attacken sköts två av gärningsmännen ihjäl på platsen, medan den tredje flydde och enligt spretiga uppgifter antingen dödades eller greps i närheten.

”Vapen räddar liv”

Högerextrema israeliska politiker reagerar genom att kräva ännu hårdare restriktioner för palestinier på Västbanken, och fortsatt utbyggnad av de bosättningar som omvärlden ser som ett avgörande hinder för fred. Säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir tar fasta på uppgifter att civila bosättare hjälpte polisen att stoppa terroristerna.

– Vi distribuerar fler och fler vapen. Jag tror att i dag inser alla att vapen räddar liv, sade han till israeliska medier vid ett besök på platsen.

– För ett halvår sedan sade jag att vår rätt till liv är viktigare än rätten till fri rörlighet för Palestinska myndighetens invånare, fortsätter han.

– Jag förväntar mig fler och fler vägspärrar, fler restriktioner.

Hans kollega Bezalel Smotrich, finansminister, kräver också att Israels regering reagerar genom att bygga ännu fler bostadsområden på Västbanken. Han nämner specifikt Maale Adumim, en stor bosättning precis där torsdagens attack skedde.

”Våra fiender ska veta att skador på oss leder till mer byggande, mer utveckling, mer av vår kontroll”, skriver han på X (tidigare Twitter).

Blodiga räder

Efter tidigare terrorattacker har Israels säkerhetsåtgärder redan successivt skärpts radikalt på Västbanken de senaste decennierna, med bland annat murar och vägspärrar som drabbar vanliga palestinier hårt. Därmed har attacker som torsdagens blivit ovanligare.

Men i skenet av det pågående kriget i Gazaremsan, och blodiga israeliska militärräder mot militanta palestinska grupper även på Västbanken, befaras nu fortsatt ökande våld.