Dagens PS

Så kan Ukraina trots allt vinna kriget

Ukraina
President Volodomyr Zelenskyj och ukrainska soldater tidigare denna vecka. Ukraina kan fortfarande vinna, säger experter. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Ukraina kan fortfarande besegra Ryssland. Men det kräver några viktiga steg 2024, säger militära experter. Här är de centrala punkterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kriget mellan Ukraina och Ryssland går nu in på sitt tredje år, efter Rysslands fullskaliga invasion av grannlandet februari 2022.

Det har varit en tuff vinter för Ukraina som pressats tillbaka av en rysk offensiv.

Samtidigt har Ukraina haft krafter emot sig i såväl USA som inom EU.

I USA har republikanerna blockerat ett fortsatt stöd till Ukraina enligt president Joe Bidens ambitioner, i EU har framförallt Ungern försökt stötta Putin genom att stoppa nya stödpaket.

Samtidigt har andra intensifierat sitt stöd till kampen mot Ryssland, bland annat Sverige som via ett 7,3-miljarderspaket nyligen gjort sin största satsning för att stötta Ukraina.

Tre vägar till seger

Det finns det anledning att göra, säger experter som bevakar kriget och som nu påpekar att Ukraina mycket väl kan vinna mot Ryssland.

Det kräver dock tre viktiga prioriteringar under 2024, menar analytikerna.

ANNONS

Sammanfattningsvis är det att prioritera försvar, återuppbygga stridsförmågan och att slå mot Rysslands mest sårbara punkter.

“Om det ska finnas en vision för det kommande året som jag tror kan nå framgång, så är det ett tillvägagångssätt i form av håll, bygg och slå”, säger Michael Kofman vid Carnegie Endowment till Business Insider.

ANNONS

Senaste nytt

Utmattning

I “håll”-fasen ska Ukraina försvara frontlinjerna tillräckligt för att utmatta ryska styrkor.

Om Ukraina konsekvent håller emot, säger Kofman, kan det försvaga Ryssland genom utslitning.

Parallellt med det gäller ”bygg” genom återuppbyggnad av försvarsförmåga och en utbildning och utbyggnad av landets försvarsindustri, framförallt med stöd av Ukrainas västliga allierade.

Slå mot svaga punkter

Att ”slå”?

ANNONS

Där ska Ukraina identifiera svaga ryska punkter och slå mot dem för att skapa möjlighet för offensiva ukrainska operationer i ett senare skede.

Kofman har, i en artikel skriven tillsammans med två andra experter, påpekat att detta är genomförbart men att “mycket beror på ihållande västligt stöd och val som görs nu”.

Vill stoppa ryssarna

Emma Ashford vid Henry L Stimson Center menar att eftersom Ukraina saknar offensiv kapacitet just nu, bör man sikta på ett starkt försvar som hindrar Ryssland från att erövra mer mark.

“Vi kan inte göra det möjligt för Ukraina att ta tillbaka hela sitt territorium, men vi kan göra det möjligt för Ukraina att neka Putin ytterligare vinster”, sammanfattar Ashford.

Hon menar dessutom att ett fokus på försvar skulle vara en metod att hantera att Europa fortsätter stötta Ukraina massivt, medan USA:s stöd stannar av under överskådlig framtid.

”Kan inte vinnas militärt”

Andra experter har en mer pessimistisk syn över vad Ukraina kan nå på slagfältet.

ANNONS

“Det här kriget kan inte vinnas militärt av Ukraina vid något tillfälle, punkt slut”, säger Daniel Davis, försvarsexpert hos Defense Priorities.

“Oavsett om de får 60 miljarder dollar från USA, om de fick varaktig finansiering under en lång tid, kommer det inte att spela någon roll. eftersom grunderna för att bygga stridskraft och nationell militärmakt är avgörande till Rysslands fördel”, är Davis syn på saken.

Putin på väg – “Nato får inte gå i fällan” – Dagens PS

7,3 miljarder i nytt stödpaket till Ukraina – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS