Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ernst Kirchsteiger

Jul med Ernst tillbaka: ”Vi har tänkt på de som har det lite tufft med ekonomin”

Det blir traditionellt, men med en tvist när den nya säsongen av ”Jul med Ernst” drar i gång. 

– Julkänsla handlar om att göra andra glada, om jag kan få någon att känna hopp, tröst eller glädje är jag den lyckligaste människan på jorden, säger programledaren Ernst Kirchsteiger.

Ur arkivet: Ernst julkärlekshälsning till tittarna
Ernst Kirchsteiger har varit programledare för tv-programmen Sommartorpet, Nya rum, Jul med Ernst, Ernst i Toscana och Sommar med Ernst.
Foto: Jesper Olsson / TV4

Den 27:e november kommer ”Jul med Ernst” tillbaka med en ny säsong efter ett års uppehåll. Det blir enligt TV4-traditionen Ernst Kirchsteiger som lagar julmat, pysslar julpynt och får svenska folket i julstämning. 

– Det känns jättekul med en ny säsong, alla måste ju förhålla sig till julen på något sätt och då kan man ju göra det till något bra, säger Ernst Kirchsteiger själv till Expressen.

Han vill nu hjälpa tittarna att komma i julstämning.

– Det är många som säger att de inte känner att det är jul, kanske för att de jobbar mycket eller är stressade. Jag hoppas att jag kan hjälpa någon eller några att komma in i julkänslan, julen handlar ju om att bli lite mjuk på insidan, säger Ernst.

Han menar att julen inte bara handlar om själva julafton, utan att det också finns små stunder i vardagen där man kan hitta känslan.

– Det handlar om hela december, man kanske fikar på en lussebulle med en kär vän en vanlig vardag och där kan en julkänsla också infinna sig, säger Ernst.

Den nya säsongen av ”Jul med Ernst” har premiär den 27:e november.
Foto: Jesper Olsson / TV4

Fokus på återbruk

I den nya säsongen av ”Jul med Ernst” är återbruk ett stående tema.

– Vi har tänkt på de som har det lite tufft med ekonomin, jag pysslar med halm, björkris och granris och i första programmet gör jag en kudde av en gammal tröja. Saker behöver inte kosta hur mycket som helst men kan ändå ge så mycket känsla, säger Ernst.

I programmet visar han också hur man kan använda sina matrester från julbordet.

– Det är också ett budgettips, det går att göra så mycket gott av matrester. Det kan till och med bli godare än originalrätten, säger Ernst.

Årets upplaga av ”Jul med Ernst” beskrivs som traditionsenlig, men med en tvist.

– Det blir klassisk jul men på ett lite annat sätt, maten vi har på våra julbord är ju så otroligt traditionell. Det har varit samma sedan 1500-talet nästan, så i år kommer vi se lite inlånad julmat i programmet. Om det kan bli en klassiker får vi se!

”Jul med Ernst” beskrivs vara fullt av traditioner, men med en tvist.
Foto: Jepser Olsson / TV4

Fått ny gnista

Ernst som själv är ett stort fan av den vintriga högtiden kommer att fira hemma på sin gård med familj och sina nära.

– Det blir massor av hyacinter och röda äpplen, allt går att kompostera och lämna tillbaka till naturen. Det blir julmat och Kalle Anka så klart, som jag se på med mitt barnbarn i knäet om jag har tur, säger Ernst.

Under hösten har också ”Hemma med Ernst” varit tillbaka i tv-rutan.

– Folk har sagt att det känns som att jag är mig själv ännu mer, jag tror att det beror på att jag fick det där året till att tänka efter. Jag stod ju lite mellan att gå i pension eller fortsätta jobba, men jag kände att jag har många fler historier att dela med mig av, säger Ernst.

Han tror att det är viktigt att försöka sprida glädje i svåra tider.

– Jag kan utlova en ännu mer stjärnögd och gladare Ernst i den här säsongen, med ännu mera berättarglöd, säger Ernst.

Jul med Ernst

När? Premiär måndag 27e november.

Var? TV4.

Med? Ernst Kirchsteiger.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.