Biskopens ilska – otroheten blir film: ”Jag blev chockad”

Blev avkragad • Medförfattaren: ”Potentiellt förtal”

Uppdaterad 2024-02-26 | Publicerad 2024-02-22

Biskopen Thomas Peterssons otrohet ska bli film.

Nu riktar han hård kritik mot produktionsbolagets planer – och ifrågasätter att ingen hört av sig till honom.

– Det handlar om vanliga människor som man helt plötsligt lämnar ut på det här sättet, säger han.

Thomas Petersson, biskop i Visby stift, avkragades 2022 efter att ha haft en utomäktenskaplig relation med en anställd i stiftet.

Nu planerar produktionsbolaget Scandinavian content group att göra film av händelsen med skådespelaren Jonas Karlsson i huvudrollen, var Moviezine först med att rapportera.

Men Thomas Petersson själv har inte fått information om planerna.

– Jag hade ingen aning om det här utan fick reda på det igår. Det kom som en stor chock, säger han till Aftonbladet.

Thomas Petersson under biskopsvigningen i  i Uppsala domkyrka den 3 juni 2018.

”Handlar om medmänsklighet”

Den tidigare biskopen är starkt kritisk till filmprojektet.

– Jag blev chockad, inte bara över att inte hört om det utan eftersom det handlar om vanliga människor som man helt plötsligt lämnar ut på det här sättet. Det handlar om medmänsklighet. Det är ju så uppenbart vad det handlar om det, man kunde gjort en film som har sin inspiration i detta men det här är ju verkligen att ta några personers smärtsamma historia och göra en fantasi av det.

Petersson har inte själv kontaktat produktionsbolaget sedan han fick nyheten – men förväntar sig att de hör av sig till honom.

– Jag tar för givet att de kommer att kontakta mig, för jag har inte startat någonting och vi skulle inte acceptera det här. Det är alldeles för sårbart. Jag tar för givet att det här kommer att förändras.

Förutom Jonas Karlsson ska även Livia Millhagen, Stina Ekblad och Rebecka Hemse medverka i filmen, enligt Moviezine.

– Att seriösa och duktiga skådespelaren, som i och för sig kanske bara är tillfrågade, skulle porträttera personer som i dag mår väldigt dåligt och är indragna i väldigt svåra situationer, det kan jag inte tro, säger Thomas Petersson.

Jonas Karlsson.

”Potentiellt förtal”

I januari släppte Thomas Petersson boken ”Avkragad” tillsammans med journalisten Claes de Faire. Medförfattaren är även han mycket upprörd över filmplanerna.

Thomas Petersson släppte nyligen boken ”Avkragad” tillsammans med journalisten Claes de Faire.

– Den här filmen kommer inte att se dagens ljus. Det är ett tankefoster där några av landets ledande skådespelare och dramatiker helt glömt bort människovärdet hos de inblandade. Den här historien är inte ens avslutad än och ändå vill man dramatisera den utan att ha tillfrågat de inblandade eller ens informerat dem eller visat någon respekt för privatlivets helgd. Hela idén är ett stort potentiellt förtal, säger Claes de Faire.

Hans Engholm, vd för Scandinavian content group, säger till Expressen att filmen är ”väldigt fritt baserad” på händelserna för två år sedan och att den handlar om stora frågor som skuld, trohet och kärlek. Enligt honom övervägde de att kontakta Thomas Petersson, men gjorde aldrig det.

– Det kändes rätt då. Det gör det fortfarande, men sedan får Thomas gärna kontakta oss, säger han.

Svenska filminstitutet har beviljat stöd för manusutveckling av filmen, vars titel är ”Din nästa” och i juni 2023 fanns ett färdigt manus av av manusförfattaren Stefan Larsson. Nu pågår arbetet med finansiering och rollbesättning.

Aftonbladet har sökt Hans Engholm.

Thomas Petersson