Charlotte Svensson lämnar tjänsten som Tullverkets generaldirektör. Foto: Johan Nilsson/TT

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson lämnar tjänsten – avgår i samråd

Uppdaterad
Publicerad

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson får lämna sin tjänst, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande.

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson lämnar tjänsten. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

– En av regeringens viktigaste uppgifter är kampen mot den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten. Tullverket har en central roll i det arbetet och myndigheten får nya verktyg och muskler att bekämpa brottsligheten., säger finansminister Elisabeth Svantesson och fortsätter.

– Charlotte Svensson har gjort flera viktiga insatser för Tullverket, inte minst genom att stärka det underrättelsebaserade arbetet. Nu behöver en ny ledning ta vid som kan genomföra det arbetet med nya perspektiv.

Blir ny generaldirektör i Regeringskansliet

Regeringen har efter samråd med Charlotte Svensson beslutat att hon lämnar sitt nuvarande uppdrag. I stället ska hon få ansvar för en utredning, enligt pressmeddelandet.

Utredningen, som kommer att bedrivas i ett snabbspår, handlar bland annat om kommunens möjligheter att göra bakgrundskontroller inför och under en anställning på i kommunerna. En fråga som är högt prioriterad från regeringens sida.

– Det handlar om att freda centrala samhällsfunktioner mot bland annat infiltration. Med Charlotte Svenssons bakgrund och kompetens är hon mycket väl lämpad för uppgiften, säger Elisabeth Svantesson.

På torsdagen har regeringen fattat beslutet om att Charlotte Svensson blir generaldirektör i Regeringskansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.