Läkare om ättiksfallet: Empatilöst

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-02-22

Föräldrarna till flickan i Eslöv som förgiftades av ättika ska vara kvar i häkte i väntan på domen. Arkivbild.

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv ska vara kvar i häkte i väntan på domen. Experter som utrett dem har inte hittat tecken på allvarlig psykisk störning. En av dem pekar på ett möjligt ekonomiskt motiv och ”instrumentell empatilöshet”.

Det kan inte uteslutas att strävan efter bidrag och samhällsinsatser legat bakom gärningarna, skriver en läkare vid Rättsmedicinalverket i ett utlåtande om mamman.

”Genom att taktiskt ha plågat ett barn — hållit det fängslat och bundet, utsatt det för svält och nedkylning, tvingat det att bära nedsölad blöja och svälja syra — i syfte att för egen del anskaffa berättigade förmåner har XX gett prov på en instrumentell empatilöshet”, skriver läkaren.

Övertygande bevisning

Lunds tingsrätt har redan kommit fram till att det finns övertygande bevisning för att föräldrarna är helt eller delvis skyldiga till en rad brott mot dottern. Bland annat gällande den livsfarliga nedkylningen och att hon fått i sig stora mängder ättika.

De anses också helt eller delvis skyldiga i åtalspunkterna som gäller att hon fått för lite att äta och hållits inlåst och dessutom haft stora brännskador och armfrakturer utan att få läkarvård.

”Vet inte varför”

Åklagare Ingegerd Jigin, som vill se dem dömda till mer än tio års fängelse, säger att även hon och polisutredarna har funderat mycket över motivet.

– Det finns flera tänkbara motiv, men vi vet inte varför. Det är den stora frågan hur ett barn i en syskonskara kan bli utsatt så som jag påstår att hon blivit. Det kan vara pengar, det kan vara att man själv inte ska jobba, det kan vara ännu gruvligare motiv, som jag också har sagt i pläderingen.

Domen meddelas den 7 mars.

Följ ämnen i artikeln