Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Travsport

Svenske stjärntränaren anmäld av hästskötare

Han är en av Sveriges ledande tränare.

Nu är han blivit anmäld till Svensk Travsport (ST).

Anledning: en skötare hävdar att tränaren tvingat henne att träna en halt häst.

– Vi håller samtal med berörda parter och samlar in dokumentation, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på ST till Expressen.

Mattias Falkbåge, Avdelnings- och utredningschef på Svensk Travsport
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Ett stort bråk har blossat upp mellan en framgångsrik travtränare och en av hans tidigare anställda skötare.

Travronden skriver att en film på en halt häst har spridits på sociala medier.

Skötaren, som nu anmält tränaren till Svensk Travsport, berättar för tidningen att travtränaren tvingat henne att köra en halt häst.

– Jag frågade varje dag om hästen verkligen skulle tränas. Att han nu säger att han skrek på mig att inte köra och att det finns vittnen på det stämmer inte, säger skötaren till Travronden.

Skötaren berättar vidare att hon har flera bevis för det som hänt att hon skickat material till Svensk Travsport i samband med sin anmälan.

– Jag har mycket material som ST har fått, säger skötaren.

Expressen har sökt tränaren flera gånger utan resultat.

Till Travronden säger tränaren att skötaren kokat ihop en historia för att ”jävlas med honom”.

– Hästen hade lite lymfangit. Den behövde röra sig efter att ha stått still länge. Jag bad henne skritta den och jogga om det skulle funka. Men då jag såg hästen på banan så skrek jag att hon måste åka hem med den och det hörde flera av mina anställda. Att hon travade hästen var hennes beslut, säger tränaren.

”Jag gissar att hon var sur på mig”

Travtränaren, som även vunnit flera lopp på V75 som kusk, berättar att skötaren var nyanställd och att hon inte skötte sitt jobb.

– Dagen innan den här händelsen hade hon åkt hem vid lunch. Jag sa till henne att det här inte kommer att fungera och jag gissar att hon var sur på mig, säger tränaren till Travronden.

Travtränaren är helt oförstående till skötarens anklagelser.

Tränaren just nu inte misstänkt för något brott, men säger att han är frustrerad över det som skrivs på sociala medier.

– Det är ju mitt varumärke som drabbas och vissa kan ju tro att det här är sant trots att det finns en helt annan sanning, säger tränaren till Travronden.

Skötaren har en helt annan bild.

– Jag fattade att han skulle gå till försvar. Att han skulle lägga över allt på mig var ganska väntat. Men jag hade önskat att han skulle ha kommit med lite sanning i sitt försvar, säger hon till Travronden.

Nu är tränaren anmäld till Svensk Travsport.

– Vi håller samtal med berörda parter och samlar in dokumentation, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på ST till Expressen.

Vad händer nu?

– När vi är klara med det så blir det en synkning med förbundsjuristen kring eventuella kommande beslut, säger Falkbåge.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.