Buss och bil i frontalkrock – två döda

Patrik Dokk/TT

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-02-22

Vägen är helt avstängd. Arkivbild.

Två män omkom när en linjebuss och en bil frontalkrockade på torsdagseftermiddagen söder om uppländska Harbo. Bussen hamnande i diket efter olyckan.

– Det var föraren av personbilen, en man i 40-årsåldern, och busschauffören, en man i 60-årsåldern, som omkom i olyckan, säger polisens presstalesperson Mathias Rutegård.

Enligt polisen var ett 20-tal personer inblandade i olyckan, men alla skadades inte.

– Fem personer fördes med ambulans till sjukhus. Det senaste jag hörde är att de är kvar på sjukhus, men det ska inte vara några livshotande skador.

Ytterligare fem personer tog sig till sjukhus med hjälp av en buss som enligt polisen sattes in för att evakuera resenärerna. Flera tog sig till sjukhus för egen maskin.

Länsväg 272 stängdes av.

– Bussen ligger i diket och bilen på vägen, sade Oscar Davila, ledningsoperatör vid räddningstjänsten tidigare under kvällen.

Vad som hände vid olyckstillfället är fortfarande oklart och polisen behöver tala med de inblandade.

– De som är inblandade är antingen skadade eller chockade. Prio ett för oss är liv och hälsa, säger Rutegård.

Bussbolaget har upprättat en krisledning och Region Uppsala har aktiverat sin kristelefon under torsdagskvällen och på fredagen. Tidigare under torsdagskvällen meddelade även Svenska kyrkan i Östervåla-Harbo att man håller öppet i församlingshemmet med anledning av olyckan.