Gå direkt till sidans innehåll
Tove Styrke

Wahlgren om nya David Bowie-musikalen: ”Liknar inget annat”

Musikalen ”Lazarus” blev David Bowies sista stora verk. 

Nu sätts den upp i Sverige och det är stjärntätt i rollistan. 

– När jag fick frågan så kände jag spontant att jag borde tacka nej, berättar Björn Bengtsson. 

– Det här är inte en traditionell musikal, säger Linus Wahlgren. 

Senaste nöjesnyheterna med Expressen
Björn, Linus och Simon spelar de ledande rollerna i ”Lazarus”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Den spektakulära och tekniskt avancerade scenografin imponerar på trion.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Från det klassiska omlslaget till plattan Aladdin Sane.
Foto: Parlophone records
Det blir hits från musikikonen.
Foto: KOJI SASAHARA / AP

När Expressen träffar huvudrollsinnehavarna Linus Wahlgren, 47, Simon J Berger, 44, och Björn Bengtsson, 51, inför Sverigepremiären av Bowie-musikalen ”Lazarus” är det fortfarande ett par veckor kvar innan ridån går upp.  

Det är bara Tove Styrke, 31, som fattas. För dagen hemma och sjuk.  

Göta Lejon är en av Stockholms största teatrar och salongen med sina nära 1300 stolar ekar nu tom. 

Men på scenen arbetas det frenetiskt. Den tekniskt avancerade scenografin håller på att monteras och det är allra första gången som huvudrollsinnehavarna ser den med egna ögon. 

– Jävligt mäktigt alltså. Det här kommer bli skitbra, säger Björn och kollegerna nickar instämmande. 

– Får vi gå upp på scenen kika, frågar Simon och tar initiativ utan att vänta på något svar. Vi andra följer efter. 

”Lazarus” som hade premiär 15 februari i Sverige har spelat för fulla hus i Norge, därifrån scenografin är inlånad. Och precis som i grannlandet är det Stefan Larsson som regisserar uppsättningen på Göta Lejon. 

Två veckor innan premiär syntes inga spår av premiärnerver.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Kommer bli otroligt visuellt.”

Musikalen är baserad på Walter Travis science fiction-roman ”The man who fell to Earth” som filmatiserades 1976 med David Bowie I huvudrollen. 

Bowie själv var med och arbetade fram musikalen ända in i det sista. Och ”Lazarus” hade urpremiär off-Broadway bara ett par månader innan David Bowies bortgång i januari 2016. 

– Jag har aldrig riktigt lyssnat på Bowie eller varit ett stort fan. Men jag har alltid haft koll på honom och varit intresserad av hans konstnärsskap och hans inställning till saker, säger Simon J Berger och fortsätter: 

– Hur han hela tiden sökte nya uttryck, och genom alla sina verksamma år aldrig lutade sig tillbaka. Han drev sin sin konstform i nya riktningar hela tiden. Extremt inspirerande. 

Något som avspeglas även i denna scenuppsättning. 

– Ja, ska man trycka på något som gör det här exceptionellt så är det väl att det kommer bli otroligt visuellt. Utan att avslöja för mycket så är scenografin otroligt spektakulär och vi använder ett filmgrepp som gör att publiken kommer otroligt nära karaktärerna, säger Björn, även aktuell i Netflix-succén ”En helt vanlig familj”. 

Linus Wahlgren flikar in: 

– Det här är inte en traditionell musikal. Det kan annars kännas krystat när man plötsligt ska börja sjunga en låt. Här kommer musiken mer naturligt. Det är svårt att beskriva för det här är något helt nytt. Det liknar inget annat. 

Sett till musikteater så är Linus Wahlgren veteranen i gänget.

Expressen var med när trion för första gången fick se scenografin på plats.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det är en erfaren trio på rollistan där även Tove Styrke finns med.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Gör musikaldebut i ”Lazarus”

För Simon J Berger och Björn Bengtsson blir ”Lazarus” den stora musikaldebuten. 

– Jag gick musikallinjen på Balettakademin när jag var tjugo år men började på scenskolan i stället. Balett och stepp var inte min grej, säger Björn som berättar att han sedan dess inte sjungit i någon större utsträckning.  

– När jag fick frågan så kände jag spontant att jag borde tacka nej. Men nu står jag här. Fast jag ska inte sticka under stol med att det känns skitläskigt, säger han och Simon fyller i: 

– Jag har ganska många timmars sångträning från scenskolan men har nästan inte alls sjungit yrkesmässigt efter det. Men det har varit en dröm. 

Vad kan publiken förvänta sig? 

– Självklart så får man hitsen. Men det är massa låtar som jag inte hört innan också. Fantastisk musik, säger Simon. 

– Om man hör att det ska sättas upp en Bowie-musikal så är det lätt att tro att det är en musikal om David Bowie, men det är det ju inte. Det är en musikal med musik av Bowie, säger Linus.

Även om herrarna är nya på jobbet så är de väl bekanta med varandra. Linus och Björn är nära vänner och alla tre har jobbat tillsammans tidigare i olika sammanhang. 

Linus Wahlgren är den i trion som har mest erfarenhet av att arbeta med musikal.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Simon J. Berger blev folkkär i Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Björn Bengtsson syns också i Netflix-serien ”En helt vanlig familj”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vid sidan om ”Lazarus” har alla tre fullt upp. Men att jobben rullar in är inget de tar för givet.  

– Nej, det är ju kaos i branschen och klimatet är helt förändrat. De där guldåren som var för kanske fem år sedan, när bolagen i princip kastade pengar efter en och gjorde drama och tv-serier på löpande band, så är det inte längre, säger Björn. 

Linus har kommande projekt han inte kan tala om. Björn väntar på produktionsbeslut gällande en film. Och Simon håller vid sidan om på att göra färdigt SVT:s succé ”Historien om Sverige”. 

– Den är i princip färdig. Jag har bara lite speaker-grejer kvar att göra, säger han. 

Hur är det annars med premiärnerver? 

– Jag blir aldrig nervös på ett jobbigt sätt, snarare att jag blir otroligt taggad och fokuserad. Möjligen att det kittlar lite och fjärilar i magen. Men det är inget som stör, säger Linus och skickar över frågan till Simon också har läget under kontroll. 

– För mig så är det lugnt, jag är dels inte lagd så att jag får utslag på nervositetsmätaren när det gäller jobb. Det är snarare de tekniska aspekterna som kan göra mig lite nervös. Och det faktum att jag aldrig tidigare har sjungit med ett band. 

Expressens reporter Benjamin Andrée träffar stjärntrion på teatern i Stockholm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.