• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Det var den 22 oktober i fjol som passagerarfärjan Marco Polo gick på grund på väg från Trelleborg till Karlshamn. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

MSB synar Marco Polos grundstötning

Publicerad

Hanteringen av grundstötningen av färjan Marco Polo, jordskredet i Stenungsund och den allvarliga trafiksituationen på E22 i Skåne ska utvärderas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Utvärderingen sker på uppdrag av regeringen.

”Det är viktigt att det inte finns några oklarheter gällande roller och ansvar i det svenska krishanteringssystemet och att en kultur av handlingskraft främjas”, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) i ett pressmeddelande.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Enligt regeringen har händelserna aktualiserat frågor om hur ansvarsfördelningen mellan berörda aktörer och ansvariga myndigheter kan förbättras vid samhällsstörningar som dessa.

MSB:s utvärdering fungerar som ett komplement till bland andra Statens haverikommission och länsstyrelsen i Skånes utredningar med syftet att få ett helhetsgrepp om vad som gjordes och inte gjordes och dra lärdomar gällande krisberedskapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av hur det gick till när fartyget gick på grund. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet