Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PM Nilsson och German Bender debatterar Teslastrejken i Agenda. Foto: Agenda

PM Nilsson sågar fackens åtgärder mot Tesla: ”Löser inte konflikten”

Uppdaterad
Publicerad

Fackens sympatiåtgärder mot Tesla i konflikten med IF Metall kan liknas vid en utpressningssituation, menar Timbros vd PM Nilsson.

– Den typen av förhandlingssituation tror jag inte är bra. Den löser inte konflikten, säger han.

Konflikten mellan Tesla och IF Metall har pågått i en månad och fortsätter att utvidgas. Hittills har nio fackförbund inlett sympatiåtgärder mot biljätten.

LO:s ordförande Susanne Gideonsson har tidigare meddelat att man ytterst är beredd att driva bolaget ut ur landet.

Teslastrejken

”Det här är galenskap” sa Teslas vd Elon Musk om den svenska strejken, när han för första gången kommenterade konflikten i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

PM Nilsson: ”Löser inte konflikten”

PM Nilsson, vd för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, tror att fackförbundens förhandlingstaktik gör att Tesla uppfattar situationen mer som utpressning och hot snarare än en förhandling.

– Det Tesla har att välja på är att teckna kollektivavtal eller lämna landet. Den typen av förhandlingssituation är inte bra, den löser inte konflikten, säger han i SVT:s Agenda.

Enligt PM Nilsson sticker Sverige ut internationell genom att det inte finns några begränsning på hur sympatiåtgärder får användas.

– Många andra länder har en regel om att det måste stå i proportion till vad man vill uppnå. I det här fallet vill man teckna ett kollektivavtal och det gör att sympatiåtgärderna måste begränsas, de får inte bli så här omfattande.  

Alternativet: Ge upp svenska modellen

German Bender, utredningschef på den av fackföreningsrörelsen finansierade tankesmedjan Arena Idé, tror däremot inte att Tesla ser situationen som en utpressning.

– IF Metall har försökt i fem år att förhandla med Tesla och de har varit helt ointresserade. Det var ingen utpressningssituation då och det är inte heller det nu, säger han.

Alternativet till sympatiåtgärder är enligt German Bender en arbetsmarknad som regleras av lagstiftning, där villkoren inte kan anpassas för särskilda branscher såsom de kan i kollektivavtal.

– Det är något som arbetsgivare och fackförbund hittils inte har varit intresserade av. Man vill inte gå lagstifningsvägen, säger han.

Hur kommer konflikten sluta? Hör debattörernas gissningar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet