Annons

Annons

Annons

Lindesberg

Debatt
Lägga ner program på Lindeskolan kan bli dyrt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Flera reportage och insändare har den senaste tiden handlat om huruvida det estetiska programmet ska vara kvar på Lindeskolan, eller läggas ner.

Föreningen Attention vill lyfta risker som vi ser, för många av våra medlemmar, med en eventuell nedläggning. Det handlar förutom det personliga lidandet av att inte kunna känna hopp om sin egen framtid också om ökade kostnader för kommunen.

Föreningen Attention har många medlemmar som idag söker sig till det estetiska programmet på Lindeskolan, av flera anledningar.

• Det passar medlemmarnas kompetens och intresse. Flera är särbegåvade.

• Personalen som arbetar på programmet har god kunskap i viktiga faktorer som anpassad kommunikation och bemötande, något som är avgörande för att våra medlemmar ska lyckas.

Annons

• Utrymme ges för personlig utveckling och möjlighet att bygga ett framtidshopp.

Annons

• Flera elever har genom åren provat andra program, vilka inte har varit lyckosamma, för att senare lyckas på estetiska programmet.

En nedläggning av programmet riskerar att bli en ökad kostnad för kommunen, istället för en besparing.

• Om en elev söker till ett estetprogram utanför kommunen blir det en kostnad som självklart behöver vara med i analysen av en eventuell besparing

• Flera av våra medlemmar riskerar att bli så kallade UVAS (Unga vuxna som inte är i arbete eller utbildning), eftersom de inte ser alternativa utbildningsvägar realistiska.

Bland annat eftersom de har en perceptionskänslighet (dagligt kallad intrycksallergi) som gör det energidränerande att vistas i vissa sammanhang.

• UVAS är ett riksproblem, vilket har lyfts i ett projekt på riksnivå inom Attention, samt på lokalnivå med en föreläsning i Kopparberg i maj 2023.

• Den årliga kostnaden för UVAS är betydligt högre än en plats på estetprogrammet på Lindeskolan, men den kostnaden hamnar troligen inom socialtjänsten eller arbetsmarknadsenheten.

• En ung vuxen som klarat gymnasiet och börjar sitt yrkesliv kommer däremot att generera skatteintäkter för kommunen.

• Föräldrar till ungdomar som är UVAS riskerar att bli sjukskrivna, vilket är en minskad skatteintäkt för kommunen.

• Vi ser redan att många av våra medlemmar som är föräldrar, är sjukskrivna eller har gått ner i arbetstid, vilket ger kommunen lägre skatteintäkter. Vi vill undvika att de blir fler.

Annons

Annons

Föreningen Attention efterlyser en genomlysning av kommunens totala ekonomipåverkan av en eventuell nedläggning av estetiska programmet, inte bara Lindeskolans ekonomi.

Vidare efterlyser vi att en tydlig konsekvensanalys görs, utifrån alla barn och ungas möjlighet att lyckas.

Attention är en rikstäckande förening för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF. Det här innefattar diagnoser som autism, ADHD, Tourettes syndrom och språkstörning. Målsättningen är att alla ska ha kunskap om de här diagnoserna, och hur ett bemötande kan underlätta i vardagen. Attention kämpar aktivt för ett bättre samhälle för personer med NPF.

Adina Langseth

Ordförande Attention Lindesberg med grannkommuner

Lindeskolan. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Joakim Lybeck

Annons

Annons

Till toppen av sidan