Covidspridning sjunker trots vintern

Markus Botsjö/TT

Publicerad 2024-02-23

Enligt Folkhalsomyndigheten pågår smittspridningen av covid-19 på en relativt låg nivå. I Sverige är omikronundervarianten BA.2.86 fortsatt den dominerande virustypen och den vanligaste undergruppen är JN.1.

Den nya och dominerande covidvarianten JN.1 har visat sig göra mindre väsen än tidigare befarat.

– Vi har en påtagligt låg smittspridning som ser ut att avta trots att det fortfarande är vintersäsong, säger Emmi Andersson, utredare och överläkare på Folkhälsomyndigheten.

– Alla markörer går neråt och det är likadant i övriga Europa, tillägger hon.

Förra veckan hade Sverige 229 bekräftade covidfall av drygt 6 400 provtagna. Det innebär att antalet fall sjunkit för tionde veckan i rad och är på den lägsta nivån sedan i slutet av juli i fjol.

– Det är lite oväntat med så låga nivåer för så har det inte sett ut tidigare vintersäsonger, säger Emmi Andersson.

Under hösten spåddes den nya JN.1, som är en undergrupp till omikronvarianten BA.2.86, ta över i smittspridningen vilket den också gjort. Sekvensering av prover tagna i Sverige från vecka 4 till 6 visar att 85 procent av bekräftade fall är av virusvarianten JN.1 och dess undergrupper.

Men inget visar på att varianten leder till allvarligare sjukdom än tidigare och i och med att smittspridningen fortsatt går ner finns ingen anledning att tro att JN.1 skulle leda till en ny ökning av fall i närtid. Eftersom viruset ständigt utvecklas kan det däremot uppstå nya varianter framöver som ger nya ökningar i smittspridningen, säger Emmi Andersson.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är fortsatt att alla personer som är 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, tar en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 under våren 2024.