Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Storfiskaren Mikkelsen siktar på att skina i Bajen: "Fotboll är inte en dans på rosor"

Allsvenskan

August Mikkelsen, 23, köptes till Hammarby för stora pengar i fjol.
Efter ett hackigt debutår ska han nu lyfta under nye tränaren Kim Hellberg.
- Hans fotboll är den jag gillar att spela, säger Mikkelsen till Fotbollskanalen.

0:07
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TT.

Det finns några saker som sticker ut med Hammarbys August Mikkelsen, saker som långt ifrån alla fotbollsspelare kan skryta med. Som att han vid ett tillfälle fått upp en fisk som vägde mer än 100 kilo.

Men det tycker inte 23-åringen själv, som kommer från norska Tromsö där fiske är en stor grej, är särskilt anmärkningsvärt. Han konstaterar bara lugnt att han lyckats fånga en så stor hälleflundra och säger:

- Ja, om jag och min "bestefar" (morfar/farfar) är ute och fiskar så kan vi bra fångst. Så är det. Han har jobbat som fiskare och lärt mig. Det är kul. Vi brukar åka ut hela familjen, egentligen.

Annons

Men du har fått upp en fisk som vägde mer än 100 kilo?
- Ja. 

Han förklarar:

- Det finns ju verktyg för att få upp så tunga fiskar. Det är maskiner från båt. 

Är det vanligt att man kan fånga så stora fiskar?
- Ja, alltså… det finns många stora fiskar i havet.

Du tycker mina frågor är lite dumma?
- Nej, nej. Det är lugnt, säger Mikkelsen och skrattar.

- Jag har fått en så stor en gång. Så det är inte så ofta det händer. Det var kul.

Hammarby-spelaren berättar att han numera inte hinner fiska särskilt ofta. Han har exempelvis inte fiskat i Stockholm sedan han flyttade till den svenska huvudstaden.

I grönvitt har för övrigt Mikkelsen blivit två spännande vänskaper rikare. Hans närmaste vänner i laget har personal runt truppen beskrivit som Marc Llinares Barragan och Viktor Djukanovic, två av de lagkamrater som han borde ha svårast att kommunicera med.

Annons

Djukanovic talar numera bra engelska men när han kom till Hammarby i fjol var läget helt annorlunda, och Llinares går exempelvis enbart att intervjua på spanska. Men Mikkelsen och de två andra har hittat varandra ändå.

- De har blivit bättre. Det går att kommunicera. Förstår vi inte varandra så kör vi Google Translate eller så. Och jag kan lite spanska. Jag hade det i tre år i skolan. Det är inga konstigheter att kommunicera, säger norrmannen och förklarar hur de kom varandra nära:

- Det började väl med att jag skjutsade de två hem några gånger. Och de är roliga killar. Det händer många roliga saker. Båda är väldigt härliga. Det är kul att få träffa människor från olika kulturer.

Djukanovic har tidigare berättat för Fotbollskanalen att det var en stor omställning för honom att flytta från Montenegro till Sverige. Han var van vid att hela tiden gå ut och ta en kaffe eller liknande, för att socialisera, men i Stockholm blev situationen an annan. Mycket på grund av språket.

Annons

- Han vill alltid göra något. Han är fin, säger Mikkelsen.

- Llinares är lite mer lugn.

Mikkelsen köptes loss från Tromsö inför förra säsongen och då var förväntningarna stora på 23-åringen. Men sportsligt gick det ofta tungt för både laget och den offensive norrmannen, som exempelvis inledde säsongen med att vara skadad.

Totalt blev det ett mål på elva starter och tio inhopp i allsvenskan för Mikkelsen, som inte sällan fick chansen som ytter av Marti Cifuentes.

I vinter har Hammarby dock fått in en ny tränare, Kim Hellberg, och han vill satsa på Mikkelsen i en central roll. Och det är där spelaren själv trivs bäst.

När Fotbollskanalen intervjuade Hellberg i början av januari sa tränaren:

- Jag har ju sett vad han gjort tidigare och vilken kvalitet han har i vissa egenskaper. Sen tycker jag att han inte fick ut de egenskaperna första året här. Jag känner att han hade varit ett större hot centralt.

Annons

- Sen om han spelar centralt men utgår från en kant, det är inte det viktiga. Men vi vill att han ska hamna mycket centralt. Det är där han har varit jäkligt bra.

Hellberg sa också:

- Han har många egenskaper som jag gillar kopplat till hur vi vill spela. Vad gäller fart och hur vi vill spela igenom linjer. Han är bra på att gå i väg med bollen och han ser väldigt rapp ut. Jävligt stark är han också. Han har inte fuskat på gymmet den killen.

- Han behöver fortfarande jobba lite med att när motståndarna väl kommer in på honom kan de få tag i honom, om han inte hunnit få upp fart. Blir han ännu skickligare på att verkligen komma i väg… då går det liksom inte att få tag i honom.

Hur tar du dig an honom som ny tränare efter fjolåret han hade?
- Först och främst behöver väl alla spelare mycket omtanke och kärlek när de kommer från tuffare perioder. Det ligger ju inte bara på mig utan jag har en ledarstab som är fantastisk. Och så är spelarna med i det, svarade Hellberg. 

Annons

- Det handlar om att skapa en miljö där spelarna verkligen vågar öppna upp för hur de kan skapa energi och glädje i truppen. Kring den enskilda individen försöker jag också lära mig så mycket som möjligt om den personen. I form av vad som är viktigt för honom och vad han värderar högt i livet och så vidare.

Tränaren sa också:

- Jag sitter inte i fyra timmar med honom och pratar. Men i vardagen försöker jag se honom, prata med honom och få insikter kring hur han fungerar och hur jag kan hjälpa honom på bästa sätt för att bygga ett så bra självförtroende som möjligt. Sen ska det överföras till planen.

Mikkelsen själv trivs under Kim Hellbergs ledning.

- Han spelar en fotboll som jag tycker passar oss bra. Med truppen vi har. Vi vill spela mycket boll. Det är den här fotbollen jag gillar att spela, säger norrmannen.

Annons

- Han har sagt att han ser framför sig att jag ska spela mer centralt. Det är något som är bra för min del. Det är där jag trivs bäst.

23-åringen fortsätter:

- Jag gillar att komma rättvänd i mellanrummen och att kunna driva bollen för att avsluta eller bidra med den avgörande passningen. Det är kul att spela centralt. Kombinationsspelet gillar jag väldigt mycket.

När Mikkelsen pratar om sin motiga debutsäsong i Hammarby är det knappast några negativa ord som han använder. Snarare försöker han se positivt på ett han fick ett lärorikt år som innehöll spel inför fullsatta läktare och dessutom fick känna på Europa-spel.

- Jag fick uppleva mycket nytt. Det var kul.

Men du fick väl inte ut allt du ville?
- Det tror jag alla vet att jag inte fick. Men det som har hänt har hänt och jag ser bara framåt. 

Annons

Om det faktum att han spelade en hel del ytter i Bajen under 2023 säger han:

- Det var lärorikt det också. Fotboll är inte en dans på rosor hela tiden. Jag lär mig av saker hela tiden. Det handlar bara om att stå igenom det och ha tålamod. Så kommer allt ordna sig till slut genom hårt arbete.

Vad har du för personlig målsättning 2024?
- Jag har satt upp personliga mål, som jag vill hålla för mig själv. Men jag tror och hoppas att det blir ett bättre år i år. För allihopa. 

- Men vi måste vara ödmjuka och jobba hårt för det. Sen har vi alla möjligheter till att göra en bra säsong, säger Mikkelsen.

Hittills i år har Mikkelsen fått stort förtroende som "tia" bakom centrale forwarden Jusef Erabi, och steget framför lagets två centrala mittfältare. Senast mot Västerås, i cuppremiären, gjorde han Bajens enda mål. Då förlorade laget med 2-1.

Annons

FOTNOT: Intervjun gjordes på Hammarbys träningsläger i Marbella, i början av februari. Innan exempelvis Mikkelsen började ryktas vara intressant för Bodö/Glimt.


Hammarby spelar mot Gif Sundsvall i svenska cupen på måndag. Matchen kan stremas via TV4 Play. Sändningen startar klockan 18.20.

Publicerad 2024-02-23 kl 07:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto