Hoppa till innehållet

Vägen mot en klimatneutral byggindustri

Byggsektorn har höga ambitioner och står inför stora investeringar och teknikskiften som gör resan mot klimatneutralitet både trovärdig och lönsam, skriver Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson tillsammans med företrädare för byggindustrin. 

Foto: Jesper Frisk
Foto: Ronny Karlsson

Världen ställer om till fossilfritt och Sverige ska snabbt bygga ut nya kraftverk, elledningar, fabriker, järnvägar, vätgasledningar, och bostäder. Bygg- och anläggningssektorn i Sverige har tagit fram en ambitiös färdplan i samarbete med Fossilfritt Sverige för att visa hur sektorn kan bli fossilfri och koldioxidneutral till 2045. En uppgraderad färdplan lämnades i veckan över till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson. 

Bygg- och anläggningssektorns färdplan för fossilfri konkurrenskraft lägger grunden för att andra färdplaner och sektorer också kan bli fossilfria. Idag står bygg- och anläggningssektorn för 20 procent av de samlade utsläppen av växthusgaser i Sverige. I den nyligen presenterade Klimathandlingsplanen ser vi en gryende politisk ambition att underlätta för sektorns omställning. Men mer behöver göras.  

Sedan 2008 har sektorns utsläpp minskat med 6 procent samtidigt som produktionen ökat. Vi kan i dag halvera utsläppen i olika typer av nybyggnationer, renovering och underhåll och vi vill och kan halvera utsläpp från hela sektorn till 2030, vilket skulle innebära att Sveriges utsläpp skulle minska med en tiondel. Målet slogs fast 2018 i vår färdplan för fossilfri konkurrenskraft som togs fram inom ramen för Fossilfritt Sverige 

Nu behöver de utsläppsminskningar vi uppnår i olika pilotprojekt bli standard och genomföras med ännu större kraft och bredd. Därför presenterar vi nu en uppgraderad färdplan med uppmaningar till regeringen och åtaganden till oss själva för göra mer och i snabbare takt för att öka tempot i Sveriges klimatomställning. Det förutsätter politiska åtgärder utöver de som aviserats i klimathandlingsplanen. 

Färdplanen handlar om strukturella förändringar på flera olika nivåer. Alla steg i samhällsbyggnadsprocessen, inte minst inom styrmedelsutformning och myndighetsutövning, behöver analysera behov och undersöka om de kan mötas genom smartare nyttjande och förädling av det som redan är byggt. Vid ny- och ombyggnad handlar det om att använda fossilfria byggtekniker med fossilfria bränslen och drivmedel, användning av material och produkter med lågt klimatavtryck, återbruk och resurseffektivitet. Genom utfasning av fossila bränslen, innovation, teknikskiften och ökade resurseffektiva och cirkulära flöden, minskar utsläppen betydligt från tillverkningen av byggmaterial och byggvaror. 

Några av de pilotprojekt som visar vägen är Östersunds kommun som skapat EU:s första elektrifierade byggarbetsplats i samarbete med näringslivet. I Örebro förväntas en energibesparing på 30 procent och minskat effektbehov med 50 procent genom att sammankoppla fastigheter och stadsdelar. Statliga Akademiska Hus minskar sina utsläpp med hela 85 procent till 2035 genom att bättre nyttja befintliga byggnader och lokalytor framför att bygga nytt. Trafikverket upphandlar innovationsentreprenad där exempelvis Tvärförbindelse Södertörn ska byggas klimatneutral till 2040. 

Samtliga pilotprojekt är kvitton på att våra klimatmål är realistiska. Nu är tiden mogen att skala upp dem, så att halverad klimatpåverkan är det nya normala när fastigheter, anläggningar, vägar och järnvägar ska byggas och förvaltas. 2045 ska allt vara fossilfritt.

Staten, regionerna och kommunerna måste bidra till att utveckla sektorns klimatomställning och konkurrenskraft. Höga klimatambitioner måste införas i alla offentliga investeringar. Genom att använda gemensamma krav och tydliga spelregler i samband med investeringar och inköp skapas investeringsvilja i hela leveranskedjan och därmed ökad konkurrenskraft. Timingen är perfekt, eftersom stora investeringar står för dörren, inte minst inom utbyggnad av fossilfri produktion inom flera sektorer. 

Även om bygg- och anläggningssektorn i dag har erfarenhet och utvecklade tekniker som har potential att halvera utsläppen, så kvarstår faktum att politiken behöver agera för att undanröja hinder för en snabbare utveckling. 

Våra sex viktigaste förslag till regeringen är: 

Inför gränsvärden för klimatpåverkan från nya byggnader, samt utökade krav på att deklarera klimatpåverkan ur hela livscykelperspektivet.

Ändra regelverk för en effektivare användning av befintligt bestånd så att kontorslokaler kan omvandlas till lägenheter samt för att undvika rivning och ökad materialanvändning.

Skapa förutsättningar för en grön industriomställning för byggmaterial samt bygg- och installationsprodukter genom effektiva tillståndsprocesser och säkrad tillgång till fossilfri el.

Inför krav på att höga klimatambitioner alltid ska vara en beslutsfaktor vid offentliga investeringar.

Tillse att Väglagen och Lagen om byggande av järnväg ger utrymme för genomförande av klimatåtgärder.

Implementera en nationell struktur för lokala flexibilitetsmarknader för el och värme inom denna mandatperiod

Vi är en sektor med höga ambitioner och vi står inför stora investeringar och teknikskiften som gör resan mot klimatneutralitet både trovärdig och lönsam. Om regeringen ser till att rätt förutsättningar kommer på plats kan vi med stolthet bidra till att Sverige springer i täten i den globala gröna kapplöpningen och visa andra länder att fossilfrihet, välfärd, jobb och konkurrenskraft går hand i hand. 

Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige

Tommy Lenberg, vd, Byggherrarna

Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Byggföretagen

Jenny Svärd, vd, Byggmaterialindustrierna

Anders Holmestig, vd, Fastighetsägarna Sverige

Elin Lydahl, förbundsdirektör, Innovationsföretagen

Ola Månsson, vd, Installatörsföretagen 

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från HörmannAnnons

Så ser du över säkerheten – expertens viktigaste råd

Mika Uutela är säljare hos Hörmann.
Mika Uutela är säljare hos Hörmann.

Många företagare oroas över risken för inbrott och stölder.

Här går experten igenom hur du kan skydda dig.

– Viktigast är att titta över sitt skalskydd, det är där allt börjar, säger Mika Uutela, säljare hos Hörmann Svenska AB.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Hörmanns breda produktportfölj här 

Att företag utsätts för brott är vanligt. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv från 2023 utsattes nästan hälften av de tillfrågade, 49 procent, för någon typ av brott under året. Av dessa drabbades elva procent av inbrott.

– Det har tyvärr blivit ett tuffare klimat i samhället, vi märker i den dagliga kontakten med kunder att säkerhet genomgående är en allt viktigare fråga. Det finns en problematik med inbrott och skadegörelse, vilket gör att man vill skydda sin egendom oavsett verksamhet, säger Mika Uutela.

Kollegan Pär Odén, som är teknisk chef hos Hörmann, fyller i:

– Fler och fler vill att deras företagsområden ska vara stängda för obehöriga både dagtid och nattetid, det ska inte gå att svänga upp mot fastigheten hursomhelst. Där finns det lösningar som våra automatiska grindar, bommar och pollare, säger han.

Pär Odén är teknisk chef hos Hörmann.
Pär Odén är teknisk chef hos Hörmann.

Pollare, ett permanent påkörningsskydd, kan skydda exempelvis logistikcenter och elektronikbutiker mot smash-and-grab, påpekar Odén:

– Tjuvarna kör en bil eller hjullastare genom dörren eller porten istället för att ta sig in med bågfil och kofot. Enda sättet att förhindra den här typen av aktioner är att ha någon typ av vägspärr som inte går att forcera med fordon. Inte ens världens bästa dörr kan stå emot ett fordon i full fart.

Enligt Odén är det vanligt att Hörmann installerar pollare vid just logistikcenter i Europa.

– Företagen har identifierar behovet och det är ofta en pusselbit när vi installerar våra lösningar. Att ta sig in via en lastbrygga som står dryga metern upp är svårare än att ta sig igenom en port på markplan, där väljer många att investera i pollare framför porten. Jag tror det kommer bli allt vanligare att vi ser det i Sverige också.

Pollare är ett vanligt skydd mot smash-and-grab.
Pollare är ett vanligt skydd mot smash-and-grab.

I grund och botten handlar det om att hela tiden tänka ”skalskydd” kring fastigheten menar Uutela:

– Att stoppa angriparna redan på utsidan gör det mycket enklare att förhindra brott. Investera i ordentliga stängsel och automatiska grindar, ställ pollare på kritiska platser, ha robusta ståldörrar in till byggnaden. Allt detta kan vi hjälpa till med.

Är man som företagare intresserad av att stärka skalskyddet bör man ta extern hjälp, tycker Uutela:

– Det är bara att vända sig till oss, vi går igenom vilka åtgärder som behövs tillsammans med kunden beroende på verksamhet. Vi kan ombesörja de flesta behoven, oavsett om det är industriportar eller ståldörrar.

EXTERN LÄNK: Vill ni veta mer om Hörmanns industriprodukter och service? Läs vidare här 

 

Mer från Hörmann

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hörmann och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera