Pappa sköts ihjäl i felskjutning – två döms

TT

Publicerad 2024-02-23

I januari förra året mördades en 39-årig man i Huvudsta centrum i Solna. Arkivbild.

En 39-årig småbarnsfar utan koppling till kriminalitet sköts till döds när han kom ut från en restaurang i Solna.

Nu döms två män till livstids fängelse för mord.

Männen, 25 och 30 år gamla, döms även för grovt vapenbrott och mordförsök på flera andra personer som befann sig i skottens riktning, meddelar Solna tingsrätt som slår fast att det rör sig om en felskjutning.

”Även om det inte har kunnat klarläggas vem som var skytten, eller om det fanns fler personer med dem i flyktbilen, har de varit delaktiga i gärningen på ett sådant sätt att båda ses som gärningsmän”, säger rättens ordförande, rådmannen Evelina Säfwe, i ett pressmeddelande.

30-åringen, som inte är svensk medborgare, ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

”I chock”

Det var strax före klockan tio på kvällen den 20 januari 2023 som offret kom ut från en restaurang med fyra vänner. Plötsligt avlossade en maskerad gärningsman flera skott mot sällskapet. Den 39-årige småbarnspappan träffades i huvudet och avled på platsen.

Varken han eller någon annan av personerna har någon koppling till kriminalitet.

Advokat Lina Holmgren, som företräder mannens systrar och föräldrar, beskrev i samband med att rättegången avslutades att familjen föll ner i ett avgrundsdjupt hål efter mordet.

– De är i chock fortfarande och kan inte egentligen begripa att han är borta.

Foxtrotman döms

En 26-årig man med koppling till Foxtrotnätverket döms för medhjälp till mord till fängelse i fem år och tre månader. Han ska ha överlämnat flyktbilen och deltagit i en chatt där utförandet av mordet planerades.

Enligt domstolen motsvarar straffvärdet tio års fängelse, men då mannen sedan tidigare dömts för andra grova brott har man bedömt påföljden utifrån om alla brott hade prövats tillsammans.

En fjärde man döms för grovt skyddande av brottsling till ett års fängelse.

ANNONS