Netanyahu-kritikern Benny Gantz – just nu i regeringen – på en presskonferens den 28 oktober. Foto: Abir Sultan /EPA

Budgetbråk kan orsaka regeringskris i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Oenighet om budgeten har skapat en allvarlig spricka i den israeliska regeringen. Den populäre mittenpolitikern Benny Gantz – tills nyligen i opposition – har begärt att stora summor tas från stödet till ultraortodoxa och bosättare för att läggas på kriget, men får inget gehör från premiärminister Benjamin Netanyahu.

Konflikten gäller 900 miljoner shekel (drygt 2,5 miljarder kronor) som finansminister Bezalel Smotrich öronmärkt för olika satsningar, bland annat på utveckling av bosättningar på Västbanken och stöd till ultraortodoxa kultur- och utbildningsprojekt, skriver The Times of Israel.

Smotrich tillhör den nationalreligiösa ytterhögern och står bosättarrörelsen nära.

Gantz skriver i ett brev att det skadar den nationella enigheten att lägga pengar på kontroversiella projekt som saknar betydelse för krigsinsatsen. Om budgeten ändå läggs fram för omröstning kommer hans parti att rösta nej och ”överväga nästa steg”, skriver han – något som kan tolkas som ett hot om att lämna regeringen.

Netanyahus kansli skriver dock att budgeten svarar väl mot behoven och att den kommer att läggas fram som planerat under måndagen.

Motvind för Netanyahu bland väljarna

Gantz, som varit landets överbefälhavare, var en uttalad kritiker av Netanyahu före krigsutbrottet men ingår sedan den 11 oktober i en utvidgad samlingsregering. Han är också en av tre personer i det särskilda inre krigskabinettet, tillsammans med Netanyahu och försvarsminister Yaov Gallant.

Netanyahus regering kommer fortfarande att ha majoritet i parlamentet om Gantz och hans partivänner hoppar av, men det vore dålig PR.

Efter terrorattacken den 7 oktober har väljarstödet för Netanyahu dykt samtidigt som Gantz och hans allians Nationell enhet fått ökat stöd. Enligt en opinionsmätning som tidningen Maariv publicerade i fredags vill 52 procent av väljarna se Gantz som premiärminister, medan bara 27 procent föredrar Netanyahu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.