Brottsutredning inleds efter gaslarm på Säpo

Anna Hansson/TT

Markus Botsjö/TT

Kristina Erkenborn/TT

Mikael Widerberg/TT

Publicerad 2024-02-23

En förundersökning om vållande till kroppsskada ska inledas efter den misstänkta gasläckan på Säpo i Solna.

– Det är för att kunna gå till botten med vad som hänt, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Räddningsinsatsen avslutades på fredagseftermiddagen och avspärrningarna hävdes efter den misstänkta gasläckan. Enligt Säpos webbplats fanns gas varken inne i lokalen eller utanför byggnaden.

Åtta personer – varav flera poliser – fördes till sjukhus med andningsbesvär.

En stor räddningsinsats pågick under hela eftermiddagen i Solna efter larmet, och på kvällen meddelade polisen att en förundersökning om vållande till kroppsskada ska inledas. Ingen är misstänkt.

– Vi vill ta det säkra före det osäkra och gå till botten med vad som har hänt. Vi vill ta reda på varför gaslarmet utlöstes, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

”Konstig lukt”

Flera av dem som fördes till sjukhus för kontroll var poliser som deltagit i insatsen.

– De hade andats in en konstig lukt och känt en konstig smak och fick åka till sjukhus för kontroll, säger Österling och tillägger att de som förts till sjukhuset mår bra.

Enligt uppgifter till Expressen var det sensorer på Säpobyggnadens tak som gav utslag för fosgen, en kemisk stridsgas som användes under första världskriget. Säpos presstalesperson Adam Isaksson Samara vill dock inte kommentera de uppgifterna för TT. Fosgen kan även bildas vid svetsningsarbeten i vissa miljöer – och frågan är om det har pågått några sådana arbeten runt Säpo-högkvarteret.

– Det är en hypotes som vi vill kontrollera, säger Österling.

Stabsläge avslutat

Patrik Söderberg, chefsläkare i Region Stockholm, säger till P4 Stockholm att det var Säpos egen utrustning som gav utslag för gas i lokalerna i Solna.

Region Stockholm gick efter gaslarmet vid 12.30-tiden upp i stabsläge, men det avslutades under kvällen. Trafikverket stängde av en avfart på Essingeleden mot Solna/Huvudsta på grund av insatsen.

Poliser i gasmask var snabbt på plats, men räddningstjänsten gick inte ut med någon rekommendation till de boende i närheten.