Kal P Dal utstrålade en unik positiv kraft

Artistporträttens tid är här

Kal P Dal

Filmbiografin om Bob Marley knockade superhjältefilmen ”Madame Web”, både i Sverige och utomlands.

Artistporträttens tid är nu. I dag har en mycket sevärd dokumentär om Kal P Dal biopremiär.

Har biopubliken tröttnat på superhjältar i trikåer som slåss?

Vem vet, inte du, vem vet, inte jag, som Lisa Ekdahl sjunger. Branschen har fortfarande stora förhoppningar på ”Deadpool & Wolverine” som kommer i slutet av juli. Men årets superhjältefilmer hittills har halv- eller helfloppat. ”Madame Web” med Dakota Johnson fick se sig besegrad på biotoppar runtom i världen av ”Bob Marley: One love”, om reggaeikonen Bob Marleys (1945-1981) liv, som ser ut att bli en lite oväntat stor framgång. I Sverige var det bara ”Håkan Bråkan 2” som lockade fler biobesökare.

Och trenden med artistbiografier, där flera – ”Bohemian rhapsody”, ”Rocketman”, ”Elvis” – under senare år haft stora framgångar, kan nog hålla i sig.

Filmbiografin om Amy Winehouse får premiär i maj. Arkivbild.

Det kommer en spelfilm om Amy Winehouse. Det finns planer på både Michael Jackson- och Bee Gees-biografier. Och störst av allt; stjärnregissören Sam Mendes ska göra fyra spelfilmer om Beatles, en för varje medlem i gruppen. Förväntas komma 2027.

Här i Sverige gick Imperiet-dokumentären ”Ett hjärta är alltid rött” bra på bio. Nära 30 000 åskådare. Och nu har ”Filmen om Kal P Dal” premiär på närmare ett hundratal biografer.

Carl Göran Ljunggren, Kal P Dal 1978

Precis som Bob Marley fick Kal P Dal ett alldeles för kort liv. Gick bort blott 35 år ung, efter en hjärnblödning.

Under slutet av 1970-talet var han och hans band ett av Sveriges populäraste liveband. Drog storpublik i folkparkerna. Med sin energiska 1950-talsinspirerade rock gick de hem hos både raggare och punkare. Och Kal P Dals rock ’n’ roll-lyrik på skånska var unik.

Dag Ösgårds och Stefan Källstigens film låter oss komma nära honom genom arkivbilder från konserter och intervjuer med band- och familjemedlemmar. Han var älskad av de unga på barnpsyk där han jobbade innan karriären. Och det finns nog inte en bild ur filmen där han inte utstrålar en unik positiv kraft. En stark Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus -film.