Nvidia halvledare svenska miljarder pensionspengar sparande
Miljardrusning för svenskarna. Nvidia lyckades överraska – kursen steg på rapporten. - Foto: Jeff Chiu och Chiang Ying-ying/AP

Hur mycket tjänade du på börsens rysare – utan att veta om det?

Nvidia lyckades och börserna kunde pusta ut. Det är nu världens viktigaste aktie och svenska folket blev många miljarder rikare i veckan, efter att årets rysare avgjordes med en strålande kvartalsrapport.
– Du äger antagligen de här aktierna vare sig du vill eller inte, säger techanalytikern Björn Jeffery.


Efter onsdagens rysare lyckades Nvidia bräcka analytikernas prognoser – och baksmällan uteblev.

Istället påbörjades ett börsrally och Wall Street gjorde sitt bästa dygn på minst ett år. Det finns många anledningar för de svenska småspararna och pensionsspararna att fira.

MISSA INTE: Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Du äger redan de här aktierna

– Du äger antagligen de här aktierna vare sig du vill eller inte, sade techanalytikern Björn Jeffery på Svenska Dagbladet, till SVT Nyheter.

Teknikbjässarna är viktiga för börsen. På Wall Streets storbolagsindex S&P500 står USA:s största teknikbolag för en dryg procent av antalet, men 29 procent av börsvärdet, enligt The Economist.

Företag som Facebook, Google och Amazon har emellertid fått konkurrens om tronen i och med det senaste årets hajpade AI-race.

Nvidia och guldhackorna

För att skapa AI behövs halvledare – en sorts komponent för kretskort. SVT Nyheters ekonomikommentator Alexander Norén beskriver det som att om AI är en guldgruva så utgör halvledarna verktygen, som spadar eller hackor för att få upp guldet ur marken.

– Och det är Nvidia som gör guldhackorna, säger Alexander Norén i SVT:s inlsag.

1 800 procents ökning

Aktiekursen har stigit med 275 procent det senaste året – och hela 1 800 procent de senaste fem åren.

På torsdagen steg Nordea Fonders samlade aktier med 5,2 miljarder kronor i värde. Nordea är den bank som investerat mest av sina sparares kapital i Nvidia.

300 000 svenskar

Swedbank Robur har också stigit, med 4,9 miljarder kronor. Swedbank Robur Technology är en populär fond för premiepensionsvalet – över 300 000 svenskar har gjort valet.

Flera andra stora banker har gjort stora vinster de senaste dagarna. SEB, Handelsbanken och Länsföräkringar har gjort miljardvinster i aktien på torsdagen exempelvis, skriver Dagens Industri.

Miljarder på Avanza, Nordnet och så vidare

Även AP-fonderna, som är de statliga pensionsfonderna, har gjort stora vinster.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet har 60 000 kunder med pengar i Nvidia-aktier, skriver tidningen. Men de berättar inte hur mycket pengar det handlar om.

Läs mer om ekonomi:

Nvidia är nu världens fjärde största aktie

Tre av fyra företag vill betala lösensummor efter it-attacker

Bolaget överger Biancas skönhetsimperium – om fyra veckor

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

/
/
/
AI
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!