Dagens PS

Slutspurt på börsen inför årets slut

Wall Street
Många tror på ett starkt Wall Street framöver. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 nov. 2023Publicerad: 27 nov. 2023

Wall Streets index har stigit rejält på sistone. Investerare har redan visat att de gärna lägger sina pengar på aktier och obligationer och inför årets slut ser köpfesten ut att fortsätta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att Federal Reserve har tvekat inför vad som kommer att hända med räntan framöver så verkar i alla fall investerare se ljust på framtiden när de har placerat sina pengar på Wall Street.

Wall Street ökar i november

Både aktier och obligationer har haft en stark november, där S&P 500 har gått upp med nästan nio procent och Nasdaq med elva procent.

Investerarna är på glatt humör och vill se se en rejäl slutspurt inför årsskiftet där de nu står redo att öppna plånböckerna ytterligare och plöja in pengar i aktier och obligationsfonder. Det är många investerare som inte vill hamna utanför det rally som många nu ser framför sig.

På Wall Street är det framför allt teknikaktier, aktieindexfonder och småbolagsaktier som har ökat starkast under de senaste veckorna.

“Alla pengar som kunderna har samlat på sina mäklarkonton de senaste sex månaderna för att få avkastning – har börjat användas denna månaden”, säger Anthony Denier på investeringsplattformen Webull.

Han beskriver därför marknaden och investerare framöver som “hausse”.

David Littleton, vd på kapitalförvaltaren F/m Investments, är inne på samma spår och ser gröna siffror på Wall Street framför sig.

ANNONS

“Det finns definitivt pengar, men jag tror inte att allt kommer röra sig över en natt.”

ANNONS

Senaste nytt

Småbolagen går starkt

Han pekar framför allt mot småbolagen, som ofta är känsligare för högre räntor än de stora bolagen. Gapet minskade dock under månaden där småbolagsindexet Russel 2000 ökade med fem procent den 14 november när inflationsrapporten för oktober släpptes, och visade sig vara bättre än förväntningarna.

Det verkar som att många investerare har insett att det fortsatt går att få större avkastning på börsen än på sina bankkonton, berättar Wall Street Journal.

Läs även:

Wall Street-gurun ser rejält dipp framför sig – Dagens PS

AI ger Wall Street en skjuts uppåt – Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS