Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Racingtalangen Joel Pearson död – blev 19 år

För två år sedan blev racingtalangen Joel Pearson diagnostiserad med cancer.

Nu har han gått bort, endast 19 år gammal.

”Vila i frid kompis, du kommer att vara saknad för evigt”, skriver hans tidigare team R Racing i ett uttalande.

Foto: Gofundme
Foto: Privat

Att ta sig till formel 1 var Joel Pearsons stora dröm sedan han var liten.

Efter två säsonger i Ginetta Junior Championship skulle han ta nästa steg upp till brittiska formel 4 när han i januari 2021 i stället tvingades avbryta sin racingkarriär.

Pearson, då 16 år gammal, hade vid det laget haft ont i benen i ett halvår, men fått höra att det sannolikt var växtvärk. När smärtan inte gav med sig valde läkarna till slut att genomföra utförligare tester, och upptäckte då att Pearson led av en ovanlig och aggressiv form av skelettcancer.

Ville inte ge upp racingdrömmen

Perason kunde återvända till formel 4 senare samma år efter att ha fått strålbehandlig i Tyskland. I början av 2022 var han dock inblandad i en krasch och kort därefter återvände smärtan i benen.

Undersökningar visade att cancern hade kommit tillbaka och Pearson tvingades genomgå nya behandlingar, den här gången i USA. Den här gången försvann dock inte smärtan och Person tvingades använda sig av kryckor för att klara av vardagen.

Han ville dock inte ge upp drömmen om en racingkarriär. I oktober förra året fick han chansen att testa en GT4 för Team BRIT, ett team för förare med funktionsvariationer, på Silverstone.

– När de hittade cancern första gången var det var det hemskt att ligga i sjukhussängen och tvingas se mina kompisar ”racea” på tv, när det hade tagits ifrån mig. Jag började tänka att jag aldrig skulle få chansen att sätta mig bakom ratten igen, men att se var Team BRIT gör har gett mig nytt hopp. Att få den här andra chansen är fantastisk, sa Pearson själv efter testet.

Joel Pearson död – blev 19 år

Under fredagen meddelade Pearsons tidigare team, R Racing, att talangen gått bort i sviterna av sjukdomen.

Han blev 19 år gammal.

”Det är med tunga hjärtan som vi måste berätta att vi under gårdagen fick höra att en av våra egna, Joel, gått bort. Efter en lång kamp mot cancern somnade Joel under gårdagskvällen in, omgiven av sina nära och kära. Alla våra tankar går till hans familj”, skriver de och fortsätter:

”Joel, du kommer alltid vara en del av vårt team och R Racing-familjen. Vila i frid kompis, du kommer att vara saknad för evigt.”

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.