Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS

Skrev historia – klart för sitt första OS

Spanien är klart för sitt första OS på damsidan – detta står klart efter att spanjorskorna vunnit Nations League-semifinalen mot Nederländerna med 3–0.

I finalen väntar Frankrike, som slog ut Tyskland med 2–1 i sin semifinal.

Spaniens landslag är klart för OS för första gången på damsidan.

Hoppet om en OS-sommar i Paris är inte över för Tyskland och Nederländerna. Efter semifinalförlusterna får lagen ladda om för matchen om tredjepris i Nations League (NL). Vinnaren där kniper den sista europeiska platsen i damernas OS-turnering.

Frankrike är redan klart för spelen i egenskap av värdnation, men ville för den sakens skull inte missa chansen att få spela tidernas första NL-final på damsidan.

Semifinalen mot tyskorna på hemmaplan i Lyon avgjordes i slutet av den första halvleken. Först skickade Kadidiatou Diani in ledningsmålet i den 40:e minuten och på tilläggstid av den första akten kunde Sakina Karchaoui utöka till 2–0 på straff. Giulia Gwinn reducerade på straff i den 82:a minuten, men Tyskland kunde inte ta semifinalen till förlängning.

Regerande världsmästaren Spanien hade en liknande resa mot Nederländerna i Sevilla. Veteranen Jennifer Hermoso och stjärnan Aitana Bonmatí satte varsitt mål i slutskedet av första halvlek. Ona Batlle fastställde segern till 3–0 med knappa kvarten kvar att spela.

Finalen spelas i Sevilla på onsdag. Samma dag möts Nederländerna och Tyskland i Heerenveen.

Sedan tidigare är även USA, Kanada, Brasilien och Colombia klara för OS-spel.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.