Zelenskyj: Vi kommer att vinna

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-02-24

Två år har gått sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina. Flera västledare är under dagen på plats i huvudstaden Kiev.

– Vi kommer att vinna, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under årsdagsceremonin.

Ceremonin hålls vid Kievs flygplats Hostomel, som Ryssland attackerade under de första dagarna av den storskaliga invasionen.

Deltar gör bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

– Vi har kämpat för detta i 730 dagar av våra liv. Vi kommer att vinna på den bästa dagen i våra liv, säger Zelenskyj.

I ett tal i FN tidigare på lördagen vände sig Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba till dem som tvivlar på att Ryssland kan besegras.

Mer ammunition

Han vädjade till världens länder om att de ska stötta Ukraina i kampen mot Ryssland. Om stödet finns kommer Ukraina segra ”snarare förr än senare” sade Kuleba.

Storbritanniens utrikesminister David Cameron konstaterade i sitt tal i FN:s generalförsamling att han märkt av en krigströtthet och att en kompromiss med Ryssland kan framstå som ett attraktivt alternativ. Men påminde om att Rysslands president Vladimir Putin inte är intresserad av att kompromissa.

Storbritannien lovar på årsdagen 245 miljoner pund, motsvarande drygt tre miljarder kronor, till Ukraina för att öka produktionen av artilleriammunition. Något som landet är i akut behov av.

G7-möte

Storbritannien kommer också att leverera 200 pansarvärnsrobotar av typen Brimstone och har därmed givit Ukraina mer än 1 300 sådana. Dessutom kommer landet att leda en internationell koalition som ska tillhandahålla tusentals drönare till Ukraina.

Meloni, som anlände i Kiev under lördagsmorgonen, ska under eftermiddagen stå värd för ett virtuellt G7-möte med anledning av tvåårsdagen, meddelar den italienska regeringen.

Även Zelenskyj kommer att delta i mötet, där nya sanktioner mot Ryssland är en av punkterna.