Poliser har fått lämna sjukhus efter gaslarm

TT

Publicerad 2024-02-24

Polis i gasmask vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna norr om Stockholm under fredagen.

De två poliser som har befunnit sig på sjukhus efter fredagens gaslarm på Säpo i Solna har fått åka hem.

Det är ännu oklart vad som låg bakom larmet.

Två poliser mådde fortsatt illa under lördagen och var på förmiddagen kvar på sjukhus för observation. Vid 13-tiden meddelade polisen på sin hemsida att båda hade fått åka hem.

Det var vid lunchtid i fredags som larmet kom om en misstänkt gasläcka på Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna.

Patrik Söderberg, chefsläkare i Region Stockholm, uppgav för P4 Stockholm att det var Säpos egen utrustning som hade gett utslag för gas i lokalerna. Enligt uppgifter till Expressen gav sensorer på byggnaden utslag för fosgen, en kemisk stridsgas som användes under första världskriget. Uppgifterna har inte bekräftats.

Byggnaden evakuerades delvis och åtta personer – varav flera poliser – fördes till sjukhus med andningsbesvär.

Insatsen avslutades på eftermiddagen och avspärrningarna hävdes, sedan räddningstjänsten konstaterat att det ”inte fanns någon gas varken inne i lokalerna eller utanför byggnaden”, uppgav Säpo.

Fosgen kan även bildas vid svetsningsarbeten i vissa miljöer – och frågan är om det har pågått några sådana arbeten. Det är en hypotes som polisen ska kontrollera, i den utredning om vållande till kroppsskada som inletts.

– Vi jobbar fortfarande med att utreda vad det är som kan ha orsakat alarmet. Det är fortfarande oklart vad det har handlat om, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.