- Foto: Javad Parsa & Pexels

Tre falska myter om alkohol – enligt alkoholforskaren

Är det bra med ett glas vin om dagen? Och stämmer det att alkohol hjälper dig att somna? Alkoholforskaren Sara Wallhed-Finn slår hål på tre vanliga myter om alkohol.


Fakta: Socialstyrelsens riktlinjer för riskbruk av alkohol

De nya riktlinjerna som Socialstyrelsen presenterades under hösten 2023 togs fram som riktlinjer för vården för att kunna identifiera personer i behov av stöd.

Riskbruk definieras som att dricka antingen tio standardglas eller mer per vecka eller att man dricker fyra standardglas eller mer per dryckestillfälle minst en gång i månaden.

En ny undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. CAN, visar att 41 procent av vuxna i Sverige har ett riskbruk av alkohol om man ser till Socialstyrelsens nya riktlinjer. Det motsvarar över tre miljoner svenskar.

Källa: Socialstyrelsen

"Ett glas vin om dagen kan vara hälsosamt"

— Falskt. Man har tidigare sett en skyddande effekt mot hjärt - och kärlsjukdomar för personer över 40 år men i nyare studier med modernare forskningsmetod så syns inte de skyddande effekterna längre. Men även om man skulle anta att det fanns en liten skyddande effekt så överväger de övriga negativa effekterna på hälsan i den andra vågskålen, säger Sara Wallhed-Finn, alkoholforskare vid Karolinska Institutet.

Så mycket dyrare är alkoholen nu – skatten höjdes 1 januari 

"Om man har svårt att sova kan lite alkohol hjälpa en"

— Falskt. Det kan göra att man somnar snabbare men sömnen som helhet försämras. Man får dels sämre sömnkvalitet och brukar också vakna mer under natten. Så summan av det blir negativ på sömnen.

Forskaren slår hål på myten att ett glas vin om dagen är bra. Foto: Gorm Kallestad

"Om man tränar på dagen och sedan dricker alkohol på kvällen så har man helt sabbat sina resultat"

— Jag vet inte om jag ska säga sant eller falskt men det är i alla fall överdrivet. Dricker man måttfullt, enligt aktuella rekommendationer, har det inga jätterisker, men självklart om man dricker väldigt mycket får det konsekvenser för ens träningsresultat.

"Om man håller på att bli sjuk kan det hjälpa att ta en hutt med starksprit"

— Falskt. Alkohol gör dig mer infektionskänslig, främst vid högre konsumtion. Som sagt har alkoholen även en försämrande effekt på sömnen vilket också kan bidra till ökad infektionskänslighet.

Far och son smugglade 700 liter öl – döms till samhällstjänst

Foto: isabell Höjman/TT

Så maxar du fredagsdrinken – misstaget du MÅSTE undvika

"Personer som lätt blir beroende av annat som till exempel, koffein eller spel blir lättare beroende av alkohol"

— Sant. Det finns dels en biologisk komponent, där forskning visar att beroendeproblem är ärftliga, men miljöfaktorer spelar också stor roll. Dock saknas forskningsstöd för tanken om en ”beroendepersonlighet”. Däremot finns vissa personlighetsdrag som är riskfaktorer för att utveckla ett beroende. Det handlar om personer som är sensationssökande, äventyrslystna och impulsiva. Även människor med antisociala beteenden, som kriminalitet, löper högre risk.

"Alkohol ökar risken för cancer."

— Sant. Risken ökar för varje glas men den är liten om man håller sig under de här tio glasen i veckan. Det gäller cancertyperna där alkoholen går genom kroppen, så mun, svalg, tarm, lever och ändtarmscancer men även bröstcancer för kvinnor.

Knepet på Systembolagets hemsida du säkert missat

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.