Annons

Annons

Annons

Nato

Expert: Orbán behövde rädda ansiktet

Det blev ett bra fototillfälle för Ungerns premiärminister Viktor Orbán när statsminister Ulf Kristersson (M) kom på besök till Budapest.

Och en väg ut ur en segdragen Natoprocess, som Orbán inte längre hade något att vinna på.

Statsminister Ulf Kristersson (M) tillsammans med Ungerns premiärminister Viktor Orbán under fredagens besök i Budapest.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Denes Erdos

Annons

Rudolf Berkes, analytiker på tankesmedjan Political Capital Institute i Budapest, följde presskonferensen mellan Viktor Orbán och Ulf Kristersson på fredagen.

Ett nytt försvarsavtal presenterades där Ungern bland annat köper fyra nya Gripenplan, utöver de 14 som landet redan leasat under snart 20 år.

– Gripen-avtalet hade ju enkelt kunna ske ändå, utan att Ungern hade behövt försena Sveriges Nato-anslutning, säger Rudolf Berkes till TT timmarna efter presskonferensen.

Annons

Annons

Han avser det faktum att diskussioner pågått i flera år om hur det nuvarande avtalet ska ersättas när det löper ut 2026.

Bra fototillfälle

Detaljerna i avtalet är hemliga, så det är inte känt om Orbán lyckats förhandla sig till förmånliga villkor eller inte. Men Rudolf Berkes är snarare inne på att avtalet och Kristerssons besök blev ett sätt för den ungerska regeringen att rättfärdiga att man på senaste tiden ändrat tonen mot Sverige.

Rudolf Berkes på Political Capital Institute i Budapest. Foto: / Handout /
Öppna bild i helskärmsläge

– Orbán ville ha den svenske statsministern här i Budapest. Det var ett bra fototillfälle för honom. Han behövde få det från Sverige för att rädda ansiktet inför sina väljare och som en någotsånär trovärdig ursäkt gentemot allierade länder, säger Berkes.

Han har svårt att hitta en logisk förklaring till varför den ungerske premiärministern varit så motsträvig. Till skillnad från Turkiet har inga konkreta krav framförts och Orbán lovade fram till nyligen att inte vara sist med att godkänna Sverige.

– Min gissning är att det var en gest gentemot Turkiet, men Erdogan behövde inte en hjälpande hand, och bad inte heller om det, säger Berkes.

Efterkonstruktion

Han tror inte att Orbán tjänat något på att dra ut på processen, varken inrikes- eller utrikespolitiskt.

Annons

Däremot kom presskonferensen med Kristersson lägligt. Orbáns regering är just nu under ovanligt hård press på grund av en skandal som inbegriper sexbrott mot barn, och som tvingat bort både landets president och justitieminister. Nu kunde strålkastarljuset riktas om för en stund.

– Orbán gillar inte att vara pressad både inrikes- och utrikespolitiskt. Han behövde lyfta bort en del av pressen, säger Berkes.

Annons

Annons

Till toppen av sidan